Mercator ima novega lastnika

(vir: arhiv)

Hrvaško skupino Fortenova, ki je lastnica največjega slovenskega trgovca Mercator, je včeraj prevzel hrvaški plinski tajkun Pavao Vujnovac oziroma njegova družba OpenPass, so sporočili iz hrvaškega koncerna.

 

Za iztisnitev ruske banke Sberbank iz lastništva Fortenove je glasovalo 97 odstotkov delničarjev, ki so lahko glasovali. Ruska Sberbank zaradi evropskih sankcij zaradi vojne v Ukrajini z deležem v Fortenovi namreč ni smela razpolagati niti uveljavljati glasovalnih pravic.

Po navedbah spletnih Financ je 49-letni Pavao Vujnovac (njegovo lastniško družbo vodi Boštjan Napast, ki je zadnja leta vodil Luko Koper, prej Geoplin) prišel do najmanj 54 odstotkov lastniške družbe Fortenove (doslej je bil lastnik približno 28 odstotkov). Če bi Vujnovac odkupil vse deleže, bi višina transakcije znašala 660 milijonov evrov.

Zaenkrat še ni znano, kolikšen delež ima Vujnovac v Fortenovi po novem. To pa zato, ker imajo manjšinski delničarji, kjer gre večinoma za nekdanje dobavitelje Agrokorja, ki so do deleža v Fortenovi prišli prek konverzije terjatev v kapital, še nekaj časa, da se odločijo, ali bi še naprej bili solastniki holdinga Fortenova ali pa bi raje bili izplačani.

Kdaj bo znan končni delež Open Passa v Fortenovi niso navedli, neuradno pa do konca februarja, navajajo v Financah.

J. M.