Tožilstvo v povezavi z eksplozijo v Melaminu zahteva sodno preiskavo

Eksplozija in požar v Kemični tovarni Melamin v Kočevju, 12. maj 2022 (vir: arhiv)

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je 6. decembra na sodišče vložilo zahtevo za sodno preiskavo v povezavi z ugotavljanjem odgovornosti za eksplozijo v Melaminu maja lani. Sodišče o zahtevi še ni odločilo, je poročala STA. V kolikor bo sodišče preiskavo odobrilo, se bo s tem tudi uradno začel kazenski postopek.

Sodno preiskavo tožilstvo zahteva zoper pet fizičnih in eno pravno osebo. Osumljene so kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu.

Februarja letos je sicer policija v zvezi z nesrečo ovadila štiri fizične in eno pravno osebo. Očitala jim je storitev kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. Med ovadenimi naj bi bil po poročanju medijev tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Do nesreče v Melaminu je prišlo 12. maja 2022, ob 8.37, ko so v Melamin pripeljali surovino dietilentriamin in jo iz cisterne tovornjaka začeli napačno prečrpavati v Melaminov rezervoar z epiklorohidrinom. Sledila je huda eksplozija, v kateri je umrlo sedem ljudi, med njimi pet takoj, dva pozneje v bolnišnici. Po grobih ocenah je nastalo za več kot 37 milijonov evrov škode.

Na splošno so preiskovalci nesrečo delno pripisali človeškemu faktorju, delno pa neustreznim notranjim protokolom v Melaminu.

V podjetju so do zdaj po Štefaničevih besedah obnovili 70 odstotkov nekdanje proizvodnje, preostalo pa naj bi zagnali do jeseni prihodnjega leta. Dela proizvodnje, ki vključuje epiklorhidrin, pa na trenutni lokaciji ne nameravajo več obnoviti.

Nasploh si želijo celotno proizvodnjo iz strnjenega naselja v Kočevju preselili na obrobje občine. V ta namen je v pripravi dopolnitev študije, v okviru katere proučujejo možne lokacije. Dopolnitev bo po Štefaničevih besedah končana v začetku prihodnjega leta, javnosti pa jo bodo predstavili enkrat v prvih treh mesecih leta.

A. V.