Janković: “Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh letih največji nasprotnik Janeza Janše”

Zoran Janković (vir: Zajem zaslona)

Ljubljansko okrožno sodišče je ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova Damijana in Jureta včeraj oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Vse gre po znanem scenariju, o katerem je Zoran Janković že pred leti govoril na zagrebški televiziji.  

Na vprašanje voditelja: »Ali vas ne skrbi, da bi vas nekega dne obsodili in poslali v zapor?« je Janković odgovoril: »Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh mojih letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše 

Za vse Jankovićeve tožilske pregone je zadolžena izbrana tožilka Blanka Žgajner, ki tudi vse tovrstne obtožbe na sodiščih izgublja.

V tokratni obtožnici je zapisala, da je v primeru prodaje delnic Mercatorja prišlo do izogiba plačila davka na dobiček od kapitala. Jankoviću je očitala, da v letu 2007 ni vložil napovedi davka na dobičke od kapitala. S prodajo delnic 47 tisoč delnic naj bi sicer zaslužil skoraj 689 tisoč evrov. Od tega pa bi moral plačati malce več kot 103 tisoč evrov davka.

Njegova sinova Jure in Damjan pa naj bi pri kaznivem dejanju sodelovala. Vsem trem je tožilstvo še očitalo, da so v nekaterih poslih obračali kar milijardo tolarjev, kar je okoli 4,17 milijona evrov izposojenega denarja.

Posojilo je pri Factor banki najelo podjetje Electa Holding v lasti Jankovićevih. Slednja pa naj bi izposojena finančna sredstva nakazala prav sedanjemu ljubljanskemu županu, on pa naj bi ga kot brezobrestno posojilo prenakazal podjetju Electa Inženiring. Slednje naj bi z Jankovićevim denarjem v sklopu dveh poslov odkupilo delnice podjetja Mercator.

Za ogled videa kliknite na fotografijo:

M. D.