Golob ostro nad Mesca: Izigral je sklepe vlade

Avtor: Bor Slana/STA

Predsednik vlade Robert Golob je danes v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja, pri tem je komentiral tudi napoved ministra za delo Luke Mesca, da se socialni transferji v prihodnjem letu ne bodo usklajevali. Pri tem je napadel Mesca, češ da je izigral sklepe vlade.

 

Golob je med drugim v odgovoru na vprašanje poslanca Levice Milana Jakopiča, zakaj je vlada za prihodnje leto zamrznila socialne transferje, povedal, da je ministrstvo za finance v procesu načrtovanja proračunov za prihodnji dve leti vsakemu od ministrstev dalo nalogo, da poišče področja, kjer so možni prihranki s čim manj negativnimi posledicami. “Danes priti sem in izigravati sklepe vlade, na katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno, pa četudi je to boleče. Zaradi tega, ker opažam pri marsikaterem ministru, da je namerno pustil izven proračuna tiste, ki jih je najtežje zavrniti tukaj, da si je s tem olajšal delo. Meni je žal, da je to vaš minister in upam, da ste z njim opravili temeljito razpravo, zakaj je do tega predloga prišlo,” je Jakopoviču, sicer Meščevemu strankarskemu kolegu, odgovoril Golob. Da bi vendarle omogočili uskladitev socialnih transferjev, bodo po njegovih besedah na finančnem ministrstvu dodatne finančne vire poiskali z dvigom trošarin na tobačne izdelke ter sladke in žgane pijače. “Zato da bomo zagotovili sredstva, ki jih vaš minister ni uspel, zato da bomo lahko usklajevali socialne transferje,” je poslancu Levice navrgel Golob.

Zmeda v koaliciji, ko celo predsednik vlade javno kritizira lastnega ministra in podpredsednika vlade, je tako očitno vse večja.

A. V.