Aleš Hojs: Omejitev gibanja med regijami od polnoči odpravljena

Aleš Hojs, minister za notranje zadev (vir: arhiv MD)

Na današnji vladni novinarski konferenci je minister Aleš Hojs pojasnil, da včeraj spremenjeni odlok med drugim določa, da danes od polnoči ni več omejitve gibanja med regijami. Po novem se tudi zbiranje oseb omeji na številko deset, tako v zaprtih kot v odprtih prostorih.

Glede prehajanja meja je minister povedal, da bistvenih sprememb ni, razen tega, da se priznajo dodatna cepiva. Zadnja sprememba v odloku je še, da se je čas dovoljenega prehoda meje za izjeme, kot so lastniki nepremičnin, povečal iz 48 na 72 ur.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v nadaljevanju ocenila, da se stanje glede novoodkritih okužb umirja. V tem trenutku zato lahko sprostimo nekatere ukrepe, Slovenija se nahaja v oranžni fazi. Poudarila je, da se kljub sproščanju ukrepov moramo zavedati, da je virus še vedno med nami, zato moramo upoštevati in izvajati vse zaščitne ukrepe. Če smo bolni, ostanemo doma in se izogibamo stikov.

Približujemo se 400.000 cepljenih

Direktor NIJZ Milan Krek je dejal, da se približujemo 400.000 cepljenih s prvim odmerkom v Sloveniji. Svet je očitno zašel v nov epidemični vrh.

Povečalo se je tudi število smrti tako v Evropi kot v Aziji in Ameriki. Še vedno smo v pandemiji, zato so še vedno potrebni zaščitni ukrepi in cepljenje. Slovenija je, glede na ostale države EU, v težki epidemični situaciji.

Ob sproščanju ukrepov, moramo biti previdni, sicer se nam stanje lahko zelo hitro poslabša. Naša 14-dnevna incidenca je nad povprečjem EU. Direktor NIJZ je opozoril, da nismo v tako stabilnem obdobju, da bi lahko bili brezskrbni.

Upoštevajoč nove seve in nove sprostitvene ukrepe je zaščitne ukrepe nujno upoštevati.

C. R.