Ljubezenske prevare – kazniva dejanja goljufije

(vir: pixabay.com)

Policisti so v zadnjih mesecih prejeli več prijav goljufije z istim načinom storitve. Gre za tako imenovano ljubezensko prevaro, ko neznanec z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

V enem primeru je ženska nakazala 500 evrov, kolikor naj bi bila pristojbina za ladijsko pošiljko, s katero naj bi ji internetni ljubezenski prijatelj poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Plačilo je bilo izvedeno na račun v Turčiji.

V drugem primeru je oškodovanka nakazala skupaj 20.000 evrov za zavarovanje pošiljke, ki naj bi ji jo poslal internetni ljubezenski prijatelj. Plačilo je bilo izvedeno na različne banke v Italiji.

V tretjem primeru, ki ga obravnavajo policisti, pa je oškodovana ženska za prejem pošiljke nakazala  skupaj 6357 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne prijavnine, kotizacije in podobno. Izvedla  je tri plačila na različne bančne račune na Poljskem.

Način dela goljufov

Policija navaja, da storilci v tovrstnih goljufijah običajno oškodovance najdejo/kontaktirajo
na družbenih omrežjih (najpogosteje Facebook, Instagram) ter kasneje z njimi komunicirajo prek aplikacij, kot so Messenger, Skype, Viber, Whatsup.

Običajno komunicirajo pisno, lahko tudi pokličejo

Predstavijo se kot vojaki na mirovnih misijah, zdravniki, delavci na naftnih ploščadih, predvsem pa imajo dobro pripravljeno zgodbo (so osamljeni in premožni), pošiljajo fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos.

Tovrstno pisanje in kontaktiranje lahko traja več mesecev ali celo let, saj želijo od žrtve pridobiti zaupanje. V nekem trenutku pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da potrebujejo za urejanje poti, vize, razne druge dokumentacije …

Od žrtev zahtevajo plačevanje: uporabljene t. i. denarne mule

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja.

Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t. i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.

Lani 37 kaznivih dejanj, letos že 13

V Policiji so v letu 2020 obravnavali 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi  je bila povzročena škoda v višini približno 900.000 evrov, v letu 2021 pa so do 10. 3. 2021 obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj, s skupno škodo približno 15.000 evrov.

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, policija svetuje, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu …, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila,

Skratka, z njihovega stališča naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na najbližji policijski postaji.

Več podatkov je dostopnih tukaj: Zaljubila sem se na spletu – Varni na internetu

Eden od primerov t. i. ljubezenske goljufije:

M. D.