Zvone Černač: Očitno je duh politikantskega kolesariata premočan

Poslanec in nekdanji minister Zvone Černač (Foto: DZ, Matija Sušnik)

Danes je državni zbor odločal o tem, da na včeraj sprejet zakon o odpravi posledic naravnih nesreč ni dopusten sklic referenduma. Stališče Slovenske demokratske stranke je predstavil namestnik vodje poslanske skupine Zvone Černač, ki je uvodoma na daljavo pozdravil kolegice in kolege, ki tudi danes pomagajo pri odpravi posledic ujme.

Zaradi aktualnosti v nadaljevanju objavljamo celotno stališče, kot ga je predstavil Zvone Černač, nekdanji minister za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije v času prejšnje vlade. 

“Zavedajoč se resnosti razmer po poplavah v noči iz četrtka na petek prejšnji teden, na katere je prvi od vodij političnih strank z zapisom na družbenih omrežjih opozoril predsednik SDS g. Janez Janša, ko je stanje primerjal s poplavami leta 1990, kateremu je bil takrat priča in ga ocenil kot mnogo hujšega, in po tistem, kar smo poslanke in poslanci SDS v preteklih sedmih dneh na terenu lahko videli, smo se včeraj, kljub obravnavi slabega in pomanjkljivega zakona Golobove vlade, ki naj bi omogočil hitrejšo odpravo posledic in zagotovil čim hitrejšo pomoč ljudem, odpovedali razpravi.

V dobri veri, da bo tudi vladajoča Svoboda ravnala tako. Kako smo se zmotili.

Izhajali smo iz tega, da je bolje, da je nekaj sprejeto, tudi če ni popolno. Pa bi lahko bilo. Kajti imeli ste izkušnjo in zakonodajo iz časa prejšnje vlade, kjer je vlada, ki jo je vodil g. Janša preko celovitega pristopa z enim zakonom omogočila hiter izhod iz krize in najvišjo gospodarsko rast po izhodu, ohranitev na desettisoče delovnih mest, hitro pomoč najšibkejšim, upokojencem z nizkimi pokojninami in ostalim.

Sicer ste prepisali nekaj deset členov iz zakonov prejšnje vlade glede čakanja na delo, ni pa jasno zakaj ne tudi ostalih in zakaj ste znižali odstotek povračil iz takratnih 100 % povračila na 80-odstotno?

V zakon ste vnesli fiasko s prostim ponedeljkom prihodnji teden, ki bo odnesel vsaj 90 milijonov evrov, namesto, da bi jih vsaj toliko prinesel. Za pomoč prizadetim.

To je približno toliko, kot lahko Slovenija pričakuje kot pomoč iz evropskega solidarnostnega mehanizma v letošnjem letu. Za pomoč prizadetim. Če boste pravočasno opravili vse, kar je potrebno in ne tarnali nad tem, da so roki kratki. Absurd, da bodo zaradi tega prostega ponedeljka še bolj prizadeta podjetja, ki že itak ne morejo obratovati. In ustvarili ste strahovito zmedo. Celo pri vaših uradnikih. Ki jo sedaj z odredbami o delu na posameznih področjih rešujejo. Popolna zmeda in kaos.

Hvala sindikatu FIDES za poziv zdravstvenim ustanovam, naj naročenih bolnikov za ponedeljek ne odpovedujejo. Celjska bolnišnica je bila pri odpovedih najhitrejša. Zakon še ne velja, pa je že včeraj vodstvo objavilo obvestilo, da vse naročene obravnave za ponedeljek odpadejo. Z odredbo poveljnika Civilne zaščite je preklicano.

Poleg tega so danes finančne razmere bistveno boljše kot so bile spomladi leta 2020, ko je nastopila covid kriza in je odgovornost za vodenje države po tistem, ko je vaš sedanji obrambni minister obupal, prevzel g. Janša.

Julija 2020 je bil namreč izpogajan zgodovinski obseg finančnih sredstev iz različnih skladov evropske unije, ki je v velikem delu še danes na voljo. Včeraj vas je na to spomnila predsednica Evropske komisije, da imate na voljo še 2,8 mlilijarde evrov povratnih sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).  Po njih prejšnja vlada ni posegla (zavezali smo manjši del, 705 milijonov), ker za to, ob takratnih ugodnih pogojih zadolževanja – negativna obrestna mera, ni bilo potrebe. Danes so se razmere bistveno spremenile, vi pa ste točno pred mesecem dni na vladi znižali celo 700 milijonov evrov vreden paket povratnih sredstev na manj kot 500 milijonov in več kot prepolovili sredstva za poplavno zaščito iz 280 na 120 milijonov evrov.

Pričakovali smo, da boste tudi poslanci Svobode in ostalih dveh koalicijskih strank, ki so vas v zadnjih dneh polna usta sodelovanja, razumeli, da gre tokrat zares in da resnično ni čas za politična preigravanja. A očitno je duh politikantskega kolesariata iz obdobja 2020-22 premočan. Kajti ključni problem, da se vam sedaj zapleta pri ukrepih za poplavno varnost, je zavrnitev zakona o vodah na referendumu 2021, kjer ste številni, ki danes sedite na odgovornih mestih v vladi, pa tudi tu v parlamentu, pod transparenti z napisom sVOboDA, kjer ste poudarili štiri črke VODA, in ki ste jih vili po celi Sloveniji, uspeli zmanipulirati narod, da je šlo v tistem zakonu za nekaj slabega. Odpravljal je birokratske ovire, ki so glavni razlog za prepočasno izvedbo protipoplavnih ukrepov. Zato ste sredstva pred mesecem dni znižali iz 280 na 120 milijonov evrov.

To je razlog, da Koroška in Savinjska nimata protipoplavne zaščite in je tudi ne bosta imeli, v kolikor te odločitve ne spremenite in ne laž o tem, da je za to odgovorna prejšnja vlada, ki jo širijo provladni iz Golobovega GENi-ja plačani mediji in jih je včeraj povzemala poslanka njegove stranke.

Danes vas je tukaj 37 od 53 poslancev vladajoče koalicije. Za sklepčnost je potrebnih 46 glasov. Tudi danes se kaže razlika med sedanjo opozicijo in takratno opozicijo, ki ste jo predstavljali v obdobju 2020-22. Kajti sedanja opozicija bo podprla čimprejšnjo uveljavitev zakona, kljub temu da je slab. Noben referendum ni potreben.”

A. L.