Denarja za nekatere občine ne bo, ker so Golobovi sredstva za zaščito pred poplavami več kot prepolovili

Luče, poplave, začetek avgusta 2023 (vir: arhiv)

V preteklih dneh so bili v nekaterih medijih objavljeni članki z neresnično vsebino, da “je za to, da občine Mozirje, Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale ne bodo dobile denarja EU za boj proti poplavam odgovorna vlada, ki jo je vodil Janez Janša”.

To trditev v SDS ostro zavračajo, saj je popolnoma neresnična.

Sredstev za omenjene občine ne bo zaradi spremembe Načrta za okrevanje in odpornost (NOO), ki ga je 10. julija 2023 potrdila vlada Roberta Goloba, s katerimi je sredstva za zaščito pred poplavami znižala iz 280 na 120 milijonov evrov.

Te medijske objave predstavljajo preusmerjanje pozornosti od napačne odločitve sedanje vlade, ki je, kot rečeno, pred mesecem dni, 10. julija 2023 potrdila spremembe NOO, kjer je sredstva za zaščito pred poplavami več kot prepolovila, in sicer iz 280 milijonov evrov, na 120 milijonov evrov.

Že iz same vsebine prispevkov namreč jasno izhaja, da so bili posamezni projekti protipoplavne varnosti izbrani na podlagi poziva direkcije za vode in na podlagi izpolnjevanja zahtevanih kriterijev, med temi pridobitev gradbenega dovoljenja do 30. junija 2023 in izvedljivost projekta do 30. junija 2026. V člankih omenjeni projekti (Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale) teh kriterijev očitno ali niso izpolnjevali ali pa se na poziv sploh niso javili in zato niso bili izbrani. Ne pa zaradi odločitve prejšnje vlade.

Po tistem, ko je vlada Roberta Goloba s spremembo NOO 10. julija 2023 ta sredstva oklestila iz 280 milijonov na 120 milijonov evrov, pa sploh ni nobene možnosti več, da bi bili izbrani.

M. D.