Državni svet zavrnil predlog odložilnega veta

Dvorana državnega sveta (vir: arhiv)

Državni svet je na današnji korenspondečni (dopisni) seji soglasno zavrnil predlog odložilnega veta na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki ga je državni zbor sprejel na včerajšnji seji.

Pobudo za sprejem odložilnega veta je podala Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki je na svoji seji podprla predlog zakona.

Komisija je s tem državnemu svet omogočila takojšnje odločanje o predlogu veta in njegovo zavrnitev, s tem pa čimprejšnjo uveljavitev zakona.

Državni svet, v katerem so zastopani predstavniki različnih družbenih skupin, ki se jih trenutna naravna nesreča dotika bodisi neposredno ali posredno, je z zavrnitvijo predloga zahteve za ponovno odločanje o zakonu izčrpal svoje ustavne in poslovniške možnosti za vložitev odložilnega veta.

S tem je omogočil državnemu zboru, da čim prej odloči o Predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma in zagotovi čim hitrejšo uveljavitev predloga zakona.

Državni svet je pri sprejemanju odločitev, povezanih z zakonom, vodilo zavedanje o razsežnostih naravne nesreče in želja pripomoči k čimprejšnji zagotovitvi obnove prizadetih območij in pomoči vsem, ki jo potrebujejo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakon bo po odločitvi državnega zbora (predvidoma še danes), da nanj ni možen referendum, objavljen še v Uradnem listu. V zakonu je določeno, da bo ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan. Zdaj je dokončno.

Včeraj sprejet zakon vsebuje nekatere ukrepe za gospodarstvo, kmetijstvo in občine. Za prebivalstvo v njem ni predvidenega ničesar.

M. D.