Zbiranje podpisov: “Vsak glas šteje!”

(vir: arhiv)

Zbiranje podpisov za izvedbo referendumov, s katerimi bomo državljani in državljanke preprečili uveljavitev treh za državo ter davkoplačevalce škodljivih zakonov, je v polnem teku.

Referendum je namreč še edini način, da se ustavi uveljavitev zakonov, saj je parlamentarni glasovalni stroj KULL z dodatkom nekateri nevladnikov premočan.

Zbiranje podpisov poteka na predlog Slovenske demokratske stranke (SDS), do vključno prihodnje srede, 5. oktobra, je treba za vsak referendum posebej zbrati najmanj 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov volivcev in volivk.

Na podlagi tega bo nato državni zbor moral razpisati tri referendume, s katerimi lahko preprečimo politizacijo Radiotelevizije (RTV) Slovenija, bohotenje birokracije in ukinitev dolgotrajne oskrbe.

Svoj podpis za razpis referendumov lahko oddamo:

Proti politizaciji RTV

(S tem tudi proti družbenopolitičnim delavcem, ki si RTV lastijo na račun davkoplačevalcev. RTV ni njihova dedna pravica!)

– Proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe

(To bomo potrebovali vsi. Vsi si zaslužimo varno starost in vedenje, da bo poskrbljeno za nas, ko bomo pomoč potrebovali.)

– Proti bohotenju birokracije

(S tem glasujemo proti večanju števila ministrstev, s čemer želi nova vlada zaposliti (nagraditi) večje število novih kadrov, Alenki Bratušek, npr., in nekaterim iz Levice pa omogočiti, da postanejo ministri. Dosedanje število ministrstev namreč povsem zadošča. Ne potrebujemo večjega števila ministrstev, potrebujemo pa, da obstoječa delujejo učinkovitejše!)

Kako oddati podpis podpore?

Izpolniti je treba posebne obrazce, na voljo so tudi na stojnicah pred upravnimi enotami ali krajevnimi uradi (v času uradnih ur), pa tudi v prostorih slednjih ali prek spleta. Nato je treba oditi na upravno enoto ali krajevni urad in obrazec pred tamkajšnjo uradno osebo podpisati. Tako izpolnjen obrazec se nato vrne na stojnico, osebam, od katerih smo tega tudi prejeli. Šele, ko je obrazec podpisan na upravni enoti in oddan pristojnim, smo opravili svoje delo. Zgolj podpis na upravni enoti ali krajevnem uradu ni dovolj. Obrazci morajo priti v roke pobudnikov za referendum.

Če stojnic trenutno ni v kraju, pa je treba obrazce z overovljenimi podpisi vročiti bodisi lokalnemu vodstvu SDS ali pa s pošto poslati na naslov: SDS, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana.

Če podpisujemo elektronsko? Vloge lahko oddamo tudi prek portala eUprava, če imamo ustrezen slovenski certifikat za podpisovanje. Nato je priporočljivo slediti vlogi. Dogaja se namreč, da so nekatere vloge več dni »V reševanju«. To je opazno predvsem pri vlogah za spremembo zakona o vladi (proti širjenju birokracije).

Upravne enote morajo vlogo rešiti v dnevu ali dveh. Če vlogo zavrnejo, nas morajo o tem pisno obvestiti (prek pošte) in navesti razloge. Vsekakor pa vloga ne more biti v fazi “V reševanju” cel teden ali več.

Nadalje opozarjamo, da pred upravnimi enotami ponekod na podpisnike čakajo tudi nepooblaščene osebe, ki pod krinko “pomoči” vzamejo obrazce in jih uničijo.

Podpisi se zbirajo samo še do vključno prihodnje srede, 5. oktobra, zato pobudniki za referendum proti škodljivim zakonom navajajo: “Vsak glas šteje!”

M. D.