Zaradi višjih plač zaposlenih v domovih za starejše se oskrbnine ne bodo spremenile

Jožef Horvat (NSi), Eva Irgl (SDS), Mojca Žnidarič (SMC) (vir: Twitter)

Dviga oskrbnin za oskrbovance domov za starejše ne bo, vlada bo zagotovila sredstva tudi za višje plače zaposlenih. Boj zoper covid-19 poteka v bolnišnicah, cepilnih mestih in tudi v domovih za starejše. Vlada bo zato dvignila plače zaposlenim v domovih za starejše občane. Ta dvig ne bo vplival na dvig oskrbnin, saj za ta namen iz proračuna namenja 16 milijonov evrov.

To so na današnji novinarski konferenci povedali predstavniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi – Eva Irgl (SDS), Mojca Žnidarič (SMC) in Jožef Horvat (NSi).

Eva Irgl (vir: Twitter)

Eva Irgl je poudarila: “Zagotovili smo višje plače zaposlenim v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalnega varstva, danes pa poskrbeli, da se bo dvig oskrbnin financiral iz proračuna in ne iz denarnic oskrbovancev.”

Finančne posledice za področje socialnega varstva so po besedah vodje poslancev NSi Jožefa Horvata ocenjene na 37 milijonov evrov. Po prvotni projekciji bi štiri milijone evrov zagotovil državni proračun, 17,4 milijona evrov pa iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Preostanek dviga mase za plače, 16 milijonov evrov, pa predstavlja znesek, ki bi vplival na dvig cen za storitve institucionalnega varstva, torej oskrbnin. Te bi se v povprečju dvignile za 5,6 odstotka. Vendar tega ne bo.

Kot je dejal Horvat, so v koaliciji ugotavljali, da je Slovenija dovolj bogata, da lahko ta znesek pokrije iz proračuna. “To dokazujemo tudi z realizacijo proračuna za letos. Z velikim zadovoljstvom ugotavljamo, da smo do konca novembra na področju dohodninskih prihodkov dobili v proračun 63 milijonov evrov več, kot je letni načrt. Podobno za 70 milijonov evrov prehitevamo dohodke iz naslova davkov od dohodkov pravnih oseb,” je naštel.

Proračun bo višje stroške dela na področju socialnega varstva kril do konca prihodnjega leta. V nadaljevanju pa bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predpisalo podroben način sofinanciranja dviga stroškov plač. Od 1. januarja 2023 bo dvig stroškov plač financiran iz zakona o dolgotrajni oskrbi.

Poslanka SMC Mojca Žnidarič, ki je v imenu poslanske skupine SMC pozdravila predlagane rešitve in napovedala podporo, je spomnila, da bo državni zbor o zakonu o dolgotrajni oskrbi odločal na izredni seji prihodnji teden. “Rešitve bodo lahko kmalu na dlani,” je dejala.

M. D.