Šentjernej: Policist med dopustom rešil življenje utapljajočemu

(vir: PU Novo mesto)

Komandirki Policijske postaje Šentjernej je prišlo na uho, da naj bi eden izmed policistov šentjernejske postaje v prostem času, med dopustom v tujini, zoper občana z območja Trebnjega uporabil telesno silo. Vsekakor gre za dogodek, ki ga je potrebno preveriti, zato je včeraj brez vednosti policista organizirala soočenje obeh vpletenih. Tako so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

In epilog po vsem slišanem? Pravi, da je ponosna na policista, da ni prekoračil pooblastil, ravnal je več kot strokovno in požrtvovalno, zato bo zanj napisala predlog za medaljo.

Policist Jerman in gospod Drago se pred dogodkom nista poznala, sta pa oba dopustovala v istem kampu na Hrvaškem. Kritičnega dne se je gospod med plavanjem utopil.

Matej je povedal, da se je nahajal na plaži in v vodi opazil negibno osebo. S pomočjo ostalih turistov so moškega potegnili iz vode, potem pa je naenkrat ostal sam z njim.

Kljub temu, da moški ni kazal znakov življenja, je Matej ravnal prisebno, nemudoma je pričel izvajati temeljne postopke oživljanja, saj se je zavedal, da je vsaka sekunda ključna za preživetje. Kasneje mu je na pomoč priskočil še državljan Poljske in z vsemi močmi in znanjem jima je uspelo tisto največ, še pred prihodom reševalcev sta gospoda ponovno obudila v življenje.

Srečanje gospoda, ki odlično okreva, in policista je bilo ganljivo. Policistu je za požrtvovalno ravnanje neizmerno hvaležna tudi njegova družina.

Na Policijski upravi Novo mesto so ob tem zapisali, da so ponosni na policista in da bi bilo takšnih zgodb še več, vsem občanom svetujejo, da ob današnjem Svetovnem dnevu oživljanja osvežijo znanje o temeljnih postopkih oživljanja in se udeležijo katerega izmed dogodkov v sklopu akcije Slovenija oživlja.

M. D.