Včeraj prijeli 10 ilegalnih migrantov, kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Tako se je danes skupina okoli 50 ilegalnih migrantov odpravila na pot proti mejnemu prehodu Maljevac. Med njimi je tudi nekaj žensk in otrok, kot kaže, iz hotela Sedra v Cazinu. (vir: cazin.net)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so včeraj izsledili in prijeli 10 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Gre za državljane Iraka, Sirije in Rusije, kar je novo. Ruskih državljanov doslej med ilegalnimi migranti na tej migrantski poti, ki iz Bosne in Hercegovine (BiH) vodi preko Hrvaške v Slovenijo, predvsem v Belo krajino oziroma občino Črnomelj, doslej še ni bilo.

Migrante so v zadnjih 24 urah prijeli v Balkovcih, Bojancih in Rigoncah.

Ob tem pa se v BiH že drugi dan soočajo z velikimi pritiski migrantov za prehod bosansko-hrvaške meje. Tako se je včeraj skupina okoli 200 migrantov odpravila proti mejnemu prehodu Maljevac v bližini Velike Kladuše. To je prehod, kjer so poskušali prečkati mejo v večji skupini že pred nekaj tedni. Policisti so jim takrat prehod meje preprečili, tako je bilo tudi včeraj.

Nato pa se je skupina migrantov, ki prebiva v hotelu Sedra, odpravila proti prehodu Izačić (na meji v Liki, blizu Plitvičkih jezer). V tem primeru gre za migrante, predvsem družine, kjer so ženske in otroci, bosanske oblasti pa so jih prav zato namestile v tem hotelu. Zdaj so se odločili, da gredo naprej, po poročanju bosanskih spletnih portalov je skupina z okoli sto migrantov noč preživela na prostem, ob cesti, kilometer oddaljeni od mejnega prehoda. Policisti jih danes skušajo prepričati, naj se vrnejo v hotel.

Danes pa so s policijskega urada Unsko-sanskega kantona potrdili, da se je skupina migrantov, okoli 50 jih je, ponovno odpravila proti mejnemu prehodu Maljevac.

Tudi sinoči so se prebivalci s tega območja zbrali na protestnem shodu v Bihaću, s čimer nadaljujejo proteste proti namestitvi migrantov na njihovem območju.

Prihodnji dnevi bodo tako zelo zanimivi, ilegalni migranti so se očitno odločili, da gredo v večjih skupinah na pot proti Sloveniji in ne bodo več čakali.

C. R.