V vodo padajo tudi obljube o dodatnih najemnih stanovanjih

Glasovanje na včerajšnjem odboru, kjer je koalicija zavrnila predloge za pospešitev stanovanjske gradnje. (Vir: poslanka Anja Bah Žibert, Twitter)

Koalicijske stranke (Svoboda, SD in Levica) so volivcem pred lanskimi volitvami obljubile, da bodo do leta 2030 zagotovile 20 tisoč javnih najemnih (neprofitnih) stanovanj. Žal o novo zgrajenih stanovanjih po enem letu mandata aktualne ⁦vlade⁩ še vedno ni sledu.

O stanovanjski problematiki je včeraj na odboru v državnem zboru potekala razprava o predlogu SDS glede reševanja stanovanjske problematike. Koalicijske stranke so vse predloge zavrnile. Odbor vodi Miha Kordiš (Levica).

V mandatu prejšnje vlade je bil potrjen načrt Stanovanjskega sklada RS, ki je predvidel, da bo do leta 2026 pridobljenih 5000 neprofitnih stanovanj, to je približno 1000 letno. Ta program se pospešeno izvaja.

Ministra Luka Mesec in Simon Maljevac sta tudi obljubila, da bodo še letos zgradili 1000 dodatnih stanovanj. Do leta 2026 nadaljnjih 4000 stanovanj, skupno da bo to 5000 dodatnih stanovanj. Od leta 2026 pa je predsednik vlade Robert Golob obljubil 3000 novih stanovanj na leto. Od vsega tega ni nič.

Koalicija je včeraj zavrnila naslednje predloge sklepov:

1. sklep: Da se odbor seznani s kriznim načrtom za reševanje stanovanjske krize za gradnjo in obnovo javih najemnih stanovanja s poudarkom na območjih z najvišjimi cenami najemnin in zemljišč.

2. sklep: Odbor pričakuje, da ministrstvo za solidarno prihodnost predloži podatek o gradnji neprofitnih javnih najemnih stanovanj od obljubljenih 1000 stanovanj v tem letu ločeno od gradnje neprofitnih javnih stanovanj v okviru projektov, ki so se začeli izvajati v času prejšnje vlade.

3. sklep: Odbor pričakuje, da ministrstvo za solidarno prihodnost od ministrstva za finance pridobi natančne podatke o zagotavljanju finančnih sredstev za izgradnjo novih najemnih stanovanj.

Iz vsega navedenega je razvidno, da v vodo padajo tudi obljube o več tisoč novih najemnih neprofitnih stanovanj. Pa kako lepo je Luka Mesec (Levica) v času volitev govoril, da “imajo pripravljene že vse lopate”, samo še volilne glasove potrebujejo.

M. D: