V sredo protestni shod za višje pokojnine

Protestni shod na Trgu republike v Ljubljani, 31. maj 2023 (foto: arhiv)

V sredo, 18. oktobra, ob 15. uri bo na Trgu republike v Ljubljani (pred parlamentom) potekal že 8. protestni shod v organizaciji Inštituta 1. oktober.

Shod se bo pričel ob 15. uri, s pohodom po Šubičevi, Prešernovi in Gregorčičevi ulici do vladne palače, kjer bodo Robertu Golobu izročili kazensko ovadbo zaradi malomarnega opravljanja dela.

Organizator pohoda so skupine iz Štajerske, je na Facebooku zapisal Pavel Rupar in dodal, da bo shod zelo oster. Poleg kazenske ovadbe bodo prebrali Zahtevo za presojo ustavnosti kraje RTV prek “prispevka”, ki to ni. Razdelili bodo 3000 kopij odpovedi prispevka RTV.

Prebivalci iz Luč, Savinske in Koroške regije bodo predstavili potek sanacije po poplavah. Na shodu bo glasovanje tudi o ustanovitvi stranke za upokojence.

Zbrane bo nagovorila upokojenka Monika Piberl, pisateljica, popotnica, publicistka in dobrotnica, ki je bori za upokojence.

Osrednji govor bo imel predsednik društva Inštitut 1. oktober Pavel Rupar. Predstavil bo začetek postopka kolektivne tožbe zoper RTV zaradi izločitve upokojencev iz vseh delov programskega rtv-poročanja.

Shod bosta neposredno prek malih ekranov prenašala Nova24 TV in Topnews, prenosi bodo tudi na FB profilih. Rupar je sporočil, da je novo vodstvo RTV Slovenija sodelovanje ostro zavrnilo.

Shod bo potekal mirno, vendar glasno, zato prireditelji vabijo, da udeleženci s seboj prinesejo slovenske zastave.

Spomnimo. Upokojenci, invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let imajo pravico do brezplačnega prevoza z javnim potniškim prometom (avtobusom, vlakom). Za to je treba pridobiti brezplačno vozovnico v javnem potniškem prometu. Z osebnim dokumentom se to pridobi na prodajnih mestih vozovnic. Kartica velja 12 mesecev, po tem datumu jo je treba obnoviti. (Več: Pridobivanje brezplačne vozovnice javnega potniškega prometa)

Načrtovana pot po Ljubljani:

A. L.