“Čudi me, kako zlahka nekateri lažejo in uničujejo življenja drugim”

Odstavljena voditeljica in urednica TV Dnevnika Valentina Plaskan, nad katero se je revanščistično zneslo novo vodstvo informativnega programa 1. programa TV Slovenija, je v intervjuju za Slovenske novice opisala, skozi kaj je morala iti v zadnjem času in kako je to vplivalo nanjo. Povedala je tudi, da še vedno ni dobila pojasnila, zakaj ne more več voditi TV Dnevnika.

 

Kot je povedala Plaskanova, ji podrobnejše analize ali konkretni razlog, zakaj ne bo več vodila TV Dnevnika, čeprav je v informativni program prinesla precejšnjo osvežitev, niso bili podani. “Edino pojasnilo v. d. odgovorne urednice informativnega programa Polone Fijavž je, da bodo po novem na te funkcije vpeljali starejše, izkušene kadre, ki da jim ljudje zaupajo. Po kakšnem ključu so merili ta interval zaupanja, mi ni bilo predstavljeno,” je dejala. Odločitev jo je sicer presenetila, saj je ponujeno delovno mesto na javni televiziji sprejela ravno z zavedanjem in željo, da z mladostjo in hkrati širokim naborom znanja in kompetenc doprinese h kakovosti javnega medija.

Neuradno je bil sicer razlog za njeno zamenjavodejstvo, da je na RTV Slovenija prišla pod prejšnjim vodstvom, zaradi česar so ji nekateri avtomatično nadeli nalepko, da gre za kader politične desnice. A sama se takšnemu lahkotnemu etiketiranju ljudi le čudi. “Iskreno se vprašam, pa od kje jih jemljejo? Pojma nimam, od kje naj bi bila povezana z desnim polom, v življenju nisem sodelovala s strankarsko televizijo ali javno podprla politike katerega koli političnega akterja na desnem polu. Meni je vseeno, ali je nekdo sprejel izziv, ko je RTV obvladovala ta ali ona vlada, pomembno je, kako nekdo dela in kako dela in kako njegovo delo ocenjujejo gledalci. Vse drugo je zavajanje in laž.”

Kot je dejala, se iskreno čudi, “kako zlahka in brez slabe vesti nekateri lažejo, potvarjajo informacije in uničujejo življenja drugim”. “Tega ne bom nikoli dojela, tarča laži in napadov s portala tukaj.smo, ki ga anonimno pišejo nekateri sodelavci, sem bila ves čas, odkar sem si »drznila« sprejeti službo na tej hiši. Nihče se ne ukvarja s tem, da sem na Planet TV prišla, ko je to medijsko hišo posredno obvladovala vlada Mira Cerarja, zatem pa Šarčeva vlada … Zakaj se ne omenja tega? Milo rečeno razčlovečujoče je, da ti kar tako, za zraven, brez slabe vesti prilepijo še domnevno politično konotacijo, predvsem pa s takšnimi nepreverjenimi trditvami zavajajo javnost,” je dejala.

Odnos, ki ga je do nje pokazalo novo vodstvo RTV Slovenija, ki ga je nastavila vlada Roberta Goloba, ocenjuje kot “podcenjujoč in revanšističen”. “Tak, ki bi spadal v neke druge, temne čase naše zgodovine, za katere upam, da se ne bodo nikoli več ponovili. In to je zagotovo skrb vzbujajoče,” je še dodala.

A. V.