V Sloveniji se je o tranziciji zgolj govorilo, ta čas pa je globoka država rasla in se utrjevala

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: FB)

V ponedeljek smo na predlog Levice v državnem zboru razpravljali o korupciji in mafijskem upravljanju z državo. Najbolj zanimivo pri vsem je bilo, da se je leva politična hemisfera najbolj bala razprave o ugotovitvah raziskovalca Rada Pezdirja, ki jih je povzel na več kot 600 straneh knjige Vzporedni mehanizem globoke države.

Mimogrede, se že veselim najinega pogovornega večera v Šmarjeških Toplicah 5. januarja 2022 ob 18.30, kamor ste vsi lepo vabljeni.

Dejstvo je, da knjiga odgovarja tudi na vprašanje, zakaj tranzicija v Sloveniji nikoli ni uspela. Omrežje, ki je nastalo na podlagi starih povezav med politiko, UDBO in gospodarstvom, je s pomočjo prekanaliziranega denarja (izvajalka NB oziroma NLB) uspešno preživelo obdobje, v katerem bi se morala izvesti tranzicija. Slednje na žalost ni bilo, medtem pa se je omrežje globoke države skozi vsa leta samo krepilo. Edina težava globoke države je čas, ko vlado vodi Janeza Janše, saj je to obdobje, ko izgublja svoj vpliv in svojo moč. Takrat ta sistem, tako kot se dogaja sedaj, cvili in bruha ogenj preko svojih političnih, sindikalnih in dobro plačanih družbenih in medijskih akterjev, skoncentriranih na levici. Blatenje države v tujini je le eden od že znanih prijemov tega omrežja.

Posledično so ljudje tipa Janković sodno nedotakljivi in se jim na račun vseh davkoplačevalcev odpisujejo večmilijonski dolgovi. Njim se, kot priznajo kar sami, ne more zgoditi nič, saj so nasprotniki politike Janeza Janše. Zato ko boste naslednjič videli Jankovičeve sinove voziti prestižne avtomobile, se spomnite, da jih imajo v lasti tudi na račun najnižje plačanega delavca v tej državi. Ali pa ko boste naslednjič videli kričati Jenulla na neprijavljenih in protizakonitih protestih, se nikar ne čudite, zakaj se njemu ne more zgoditi nič. Njegov “neprebojni jopič” je sestavljen iz prvorazrednega materiala tožilskega porekla.

Največji problem predstavlja Bavconov pravosodni sistem

Področje pravosodja je v Sloveniji tisto, kjer niti zametkov tranzicije ni bilo čutiti. Po drugi svetovni vojni je bil v Sloveniji vzpostavljen pravosodni sistem, na čelu katerega je bil Ljubo Bavcon, čigar poglavitna naloga je bila likvidacija političnih nasprotnikov in sovražnikov namesto reševanje nastalih sporov z uporabo zakona. Pri orožarski aferi, Depali vasi in Patrii gre ravno za to. Uničiti najhujšega sovražnika globoke države Janeza Janšo.

Pravosodni sistem, ki se je oblikoval, ni potreboval pravnikov po izobrazbi. Sodniki so lahko bili pravniki, ni pa bilo to nujno. Pomembna je bila njihova neomajna vdanost sistemu. Tako je sistem poskrbel, da so izobražen in strokoven kader zamenjali sodniki laiki. Tako so, denimo, strokoven in izkušen kader iz sodniških vrst, ki omrežju ni bil po volji, zamenjali s sodniki mizarji, krojači in kapetani J(L)A. In če se danes zgodi neznatna razpoka v pravosodnem sistemu, ki jo predstavljajo sodniki, ki premorejo toliko pokončnosti, da si upajo zoperstaviti globoki državi, se jih takoj loti celoten dobro usklajen sistem globoke države. Poniževanju in diskreditaciji sledijo celo težnje po odvzemu sodniškega mandata.

Že pred leti je skesani član italijanske mafijske združbe javno priznal, da je Slovenija raj za mafijo. Zato je milijarda in pol opranega Iranskega denarja kruta realnost v Sloveniji.

Glede na vsa navedena dejstva me zapleti okoli diplome vrhovnega sodnika Masleše prav nič ne čudijo. Pozitivno pa sem presenečena nad novinarjem, ki si je drznil dregniti v to osje gnezdo. Kako zelo je dregnil, kažejo napadi in želja po obračunu z njim.

A tudi za tipe, kot je Masleša, navdušenca nad streljanjem metkov v čelo ljudem, ki je želel po udbomafijsko sf…ti Janeza Janšo, velja, da nikoli ne moreš skrivati vseh informacij ves čas. Lahko skrivaš določene informacije za določen čas. Vseh in za večno, tega pa ne zmore nihče.

Avtorica: Anja Bah Žibert, poslanka v državnem zboru