V času poostrenega nadzora južne meje prijeli 144 migrantov

Fotografija je simbolična (vir: arhiv)

V času poostrenega nadzora južne meje je slovenska policija obravnavala 144 oseb, ki so nedovoljeno prestopile mejo. Policija je poostren nadzor državne meje s Hrvaško začela v torek, v ta namen pa na to območje dodatno prerazporedila več kot 1000 policistov.

Notranji minister Aleš Hojs napoveduje, da se bodo nadzori nadaljevali. Vladni predsednik Janez Janša pa je že napovedal spremembo azilne zakonodaje in preverbo Marakeškega sporazuma.

Med 144 osebami, ki so jih od torka do danes policisti odkrili pri nedovoljenem prestopanju meje, je bilo največ državljanov Maroka (43), Pakistana (23) in Afganistana (23). Namero za mednarodno zaščito je izrazilo 50 oseb. Na mejnih prehodih pa so policisti obravnavali še 11 oseb; ki so se skrivale v vozilih in se tako skušale izogniti mejni kontroli, so danes za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Poostren nadzor je odredil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, potekal je na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolj obremenjene.

Policija je za čas nadzora poleg rednih patrulj na mejo dodatno prerazporedila posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov.

Zelo spodbudno za reševanje migracijske problematike je tudi, da je vlada za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu imenovala dr. Antona Olaja, nekdanjega generalnega direktorja Policijske uprave Novo mesto.

Dodajmo, da je parlamentarni odbor za pravosodje potrdil spremembe kazenske zakonodaje, po katerih bodo kazni za sprovajalce nezakonitih migrantov bistveno višje. O tem bomo še poročali.

C. R.