Turbulentno 2020: Zakaj naj bi jim verjeli?

(vir: arhiv)

Včeraj je v predsedniški palači potekalo tradicionalno srečanje štirih najpomembnejših mož te države. Predsednik države, Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Vsakega sta spremljala še po dve osebi, predsednika vlade Janeza Janšo je spremljal tudi državni sekretar dr. Vinko Gorenak.

Gorenak je nato na svojem blogu objavil zanimiv zapis s srečanja, drugi del pa je namenil aktualnemu stanju v državi. Zapisal je, da je tisto uro pol, kolikor je traja sestanek štirih predsednikov razmišljal o letošnjem politično turbulentnem letu.

Erjavcu se je majal stolček, Šarec je imel svoje račune

“Erjavcu se je na čelu DESUS-a močno majal stolček že konec lanskega leta in 18. 01. 2020 je zgrmel v politični propad. Menda mu je pri tem pomagal “vohunček Muri”, kot bi rekel Zdravko Počivalšek. Če je bilo to vsaj možno ali delno pričakovano, pa je usodno počilo 27. 01. 2020. Odstopil je Marjan Šarec. Pravijo, da o tem ni obvestil nikogar, kar nazorno kaže tudi izjava Zdravka Počivalška takoj po odstopu, ko je zmedeno dejal, da je bil obveščen “pravočasno”.

Šarec je imel seveda svoje račune, ankete so njegovi stranki LMŠ kazale krepko nad 30 odstotkov. Računal je da bo postal močan kot Miro Cerar leta 2014. Namesto 13 bi lahko dobil 35 poslancev.

Mamljivo, a račun brez krčmarja.

Dan ali dva po njegovem odstopu sem bil gost v oddaji Faktor pri Bojanu Požarju, oddajo je vodil Aljuš Pertinač. Prvi v Sloveniji sem takrat dejal, da je “Šarec vrgel puško v koruzo”, še danes pa mi je žal, da nisem dodal “in pobegnil”. No tale “puška v koruzi” je danes  že ponarodela in vesel sem, da sem njen avtor. Če bi mi morali vsi, ki danes uporabljajo to besedno zvezo nakazati avtorski honorar, bi bil verjetno pravi mali bogataš.

Šarec seveda ni računal na to, da bi novo vlado lahko sestavil Janez Janša. Kako naivno in otročje. Danes to seveda že ve, zato morebitno mandatarstvo prepušča kar Karlu Erjavcu.

Pa preskočimo v današnji čas.

Slovenska politična levica (LMŠ, SD, Levica, SaB), ki so bili hrbtenica Šarčeve koalicije, so se takrat preprosto skregali in razšli. In ti isti ljudje se nam danes ponujajo, kot rešitelji Slovenije. Ja, kdo pa naj bi jim verjel.

Najprej Jože P. Damjan, ki se je menda kar sam ponudil za mandatarja in po prihodu Karla Erjavca, prosto po njegovih besedah o Aleksandri Pivec, odšel kot “kurba s plesa”. Sedaj nam ponujajo Karla Erjavca. Mogoče bo jutri Fredi Miler ali pa Sašo Hribar iz Radia ga ga. Se smejite? Jaz se ne. Če je lahko bil predsednik vlade Marjan Šarec, potem sta lahko tudi omenjena, zakaj pa ne.

Za zaključek pa, koliko zakonskih parov, ki so se razvezali in razšli poznate, da so se ponovno poročili in srečno živeli do konca njihovih dni.

Zakaj bi torej verjeli Šarcu, Židanu (Fajonovi), Bratuškovi, Mescu in Erjavcu, ki so se v začetku leta 2020 skregali in razšli, da nas bodo sedaj popeljali v svetlo prihodnost?

Več na: Danes s štirimi predsedniki – dr. Vinko Gorenak

M. D.