Stanje v Šentjerneju, Trebnjem in Dolenjskih Toplicah

Preverili smo, kakšno je stanje po znanih okužbah v nekaterih dolenjskih vzgojno-izobraževalnih in drugih ustanovah, to je predvsem v Šentjerneju, Trebnjem in Dolenjskih Toplicah, kjer se je okužba pojavila v zadnjih dneh.

V Šentjerneju je v karanteni en oddelek 8. razreda osnovne šole in oddelek v vrtcu, v Trebnjem tri oddelki 4. razreda in v Dolenjskih Toplicah vsi zaposleni (7) v kuhinji tamkajšnje osnovne šole, v sklopu katere deluje tudi vrtec.

V Osnovni šoli Šentjernej je v ponedeljek zaradi okužbe ene izmed učenk iz karantene prišel oddelek 7. razreda, v karanteno pa je zaradi okužbe druge učenke odšel en oddelek 8. razreda.

Od prejšnjega ponedeljka je v karanteni tudi oddelek številka 8 v šentjernejskem vrtcu, v enoti Čebelica 2, prvo nadstropje. V karanteni so še nekateri drugi otroci, ki so bili v stiku z okuženimi zaposlenimi v vrtcu. Drugih novosti v tem primeru zaenkrat ni.

Iz Župnije Šentjernej pa so sporočili, da je bil tamkajšnji župnik v petek na testiranju za novi koronavirus, test je bil negativen. Pred tem je bil župnik v karanteni, ki je že minila. Zagotovili so, da župnik še vedno spremlja svoje zdravstveno stanje in je pozoren na vse morebitne simptome. “Vsa farovška družina je trenutno v dobri kondiciji, če se bo kaj spremenilo, boste pravočasno obveščeni,” so še zapisali. V Šentjerneju so se namreč širile različne informacije, župnija pa se je na to odzvala s tem sporočilom.

V Osnovni šoli Trebnje je bila v petek potrjena okužba pri eni izmed tamkajšnjih učiteljic, v šoli so bili o tem obveščeni v soboto, 10. oktobra. Okužena učiteljica je bila prejšnji teden z otroki v šoli v naravi. Po povratku je opravila test, ki je bil pozitiven. Zato so na šoli vsem, ki so bili v stiku z njo, odredili karanteno.

Tako je v Trebnjem trenutno v karanteni 58 učencev in 6 učiteljev. Gre za 3 oddelke 4. razreda, od tega sta dva oddelka z matične šole v Trebnjem, eden pa s podružnične šole Dolenja Nemška vas. Za učence, ki so morali ostati doma, bo pouk potekal na daljavo.

Za okužbo v Osnovni šoli Dolenjske Toplice pri zaposleni v kuhinji, smo že poročali. V karanteni je 7 zaposlenih iz kuhinje, hrano za otroke pripravljajo v Termah Dolenjske Toplice. Epidemiologi za ostale na šoli niso odredili karantene.

M. D.