Šolanje na daljavo: Arnes celoten sistem, zlasti spletnih učilnic, znatno izboljšal in pohitril

(vir: pixabay.com)

Arnesov sistem, prek katerega poteka večino izobraževanja na daljavo, se v zadnjih dneh, ko je izobraževanje na daljavo znova steklo za vse osnovnošolce in dijake, soočil z enormnimi obremenitvami.

V njihovo storitev Arnes Video je bilo na primer samo v zadnjih petih dnevih naloženih več videoposnetkov kot v celotnem letu 2019. Posledica tega so motnje.

Kljub temu, da so na Arnesu med počitnicami celoten sistem, zlasti spletnih učilnic, znatno izboljšali in pohitrili, so se včeraj zjutraj številni uporabniki še vedno soočali z motnjami v delovanje. Te pa so bile včeraj sicer manjše, kot na primer v tednu pred počitnicami, ko so učenci od vključno 6. razreda in dijaki ostali doma in začeli pouk na daljavo.

Sistem je včeraj deloval počasi, kljub temu pa se ni sesul, kot na primer 19. oktobra. Med drugim so med 30 in 50 odstotki uporabnikom med 8. in 11. uro upočasnjeno delovale Arnes Učilnice. Ob 11. uri se je stanje normaliziralo in Arnes Učilnice so za vse uporabnike delovale brez težav.

Za kakšne obremenitve gre, pove podatek, da je Arnes Učilnice včeraj do 15. ure uporabljalo 131.000 uporabnikov, ki so naredili skoraj 300.000 obiskov in si ogledali več kot tri milijone strani. Spletišča, ki jih gostijo na Arnes Spletu, so do 15. ure zabeležila 3,5 milijona obiskov. Arnesova e-pošta je zabeležila 373.000 dostavljenih sporočil.

Na Arnesu se vsem uporabnikom opravičujejo za težave in pojasnjujejo, da je ob takšnem povečanju uporabnikov težko vnaprej predvideti vsa možna ozka grla, ki se lahko pojavijo na zelo različnih nivojih, od uporabniškega vmesnika, različnih ravni programskega okolja, podatkovnih baz in omrežne komunikacije med deli sistema.

Kot pravijo, bodo še naprej delali tudi ponoči, da čim prej odpravijo vse težave, danes poroča portal Moje Posavje.

C. R.