Ko jagenjčki obmolknejo

V tem tednu je potekalo zasedanje Evropskega sveta, kjer sta bili ključni dve, med seboj povezani temi. Prva je spopad z epidemijo, druga pa zagotovitev finančnih instrumentov za blaženje posledic epidemije in razvoj, paket, vreden 1824 milijard evrov. Slednji je namreč “visel v zraku” zaradi zapleta pri določilu, po katerem bi finančna sredstva varovala t. i. klavzula vladavine prava. 

Evropski svet je v tem tednu nato zaprl vsa odprta vprašanja in našel rešitev, s katero sta zadovoljni obe strani, zmagovalka je Evropska unija, kakor je to po svetu povedal slovenski predsednik vlade Janez Janša.

In dodal: “Dobili smo možnost realne uveljavitve obeh inštrumentov s 1. januarjem 2021. Potrebnih bo sicer nekaj hitrih postopkov, ti so izvedljivi. Z določitvijo poti smo dobili mehanizem, ki zasluži to ime. Gre za pristop, ki izključuje arbitrarnost, ki omogoča uveljavljanje enakih vatlov za vse države članice, in gre za mehanizem, ki bo podvržen presoji Evropskega sodišča.”

Predsednik Janša je nato izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski, da so, potem ko je vse “viselo v zraku”, zmogli korake, ki so na koncu pripeljali do kompromisa.

Dodajmo še, da je Janša na zasedanju po pooblastilu zastopal tudi hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je zaradi okužbe s koronavirusom ostal v izolaciji. Na Hrvaškem so bili nad doseženim dogovorom navdušeni.

Spomnimo. Voditelji so se o sredstvih za razvoj in okrevanje po epidemiji dogovorili že na julijskem vrhu EU, pogajanja so potekala več dni, slovenska ekipa z Janezom Janšo na čelu je za Slovenijo izpogajala 10,2 milijarde evrov, od tega dve tretjini nepovratnih sredstev. Šlo je za zgodovinski dosežek, toliko denarja Slovenija doslej ni še nikoli prejela od EU. Večino tega bo treba izkoristiti (počrpati) v nekaj prihodnjih letih. Črpanje pa je do tega tedna viselo v zraku.

Začelo se je zapletati, socialisti so začeli stvari pogojevati z vladavino prava po njihovi meri, čemur so se na Poljskem in Madžarskem uprli.

Predstavnica socialistov iz Slovenije je tudi Tanja Fajon (predsednica SD). Ta je na svojem blogu na Martinovo objavila celo prispevek z naslovom “Evropa ne bo več zgolj molzna krava” (vir). Med drugim je zapisala: “Ne želimo več posredno ali neposredno finančno podpirati držav, ki sistematično in načrtno rušijo in si politično podrejajo družbene sisteme, razkrajajo pravne države in demokracijo. Državam članicam, ki to počnejo, ne bomo več namenili evropskega davkoplačevalskega denarja.”

Fajonova je grozila in se postavila nad vsemi evropskimi institucijami ter se obnašala, kot da je ona voditeljica EU, alfa in omega vsega. Kot da ona odloča o vsem.

Že tako je znana, da se vmešava v delovanje ostalih držav, v Srbiji je nezaželena oseba, stvari bi urejala tudi v BiH, na Poljskem in Madžarskem. Da je s tem zapisom, ki je šel mimo medijev, želela škoditi tudi Sloveniji, če ne bo ravnala tako, kot si ona in nekateri to predstavljajo, tudi ni nobenega dvoma.

Spomnimo tudi na silno besedno vojno o vladavini prava. Fajonove so bila polna usta o tem, čeprav nikoli ni pojasnila, kaj si dejansko predstavlja pod tem pojmom. Na podlagi njenih ostalih delovanj pa lahko sklepamo, da so zanjo vladavina prava predvsem pravice migrantov. Mimogrede, to dokazujejo tudi njene objave v zadnjem tednu, spet jo migranti tako zelo skrbijo.

Če se vrnemo k evropskemu vrhu. Voditelji držav članic EU so potrdili natančno takšen kompromis, kot ga je že pred časom predlagal Janez Janša.

In glej ga, zlomka. Na Twitterju se je oglasil zloglasni George Soros. Zapisal je, da evropski voditelji ne bi smeli sprejeti kompromisa z Madžarsko in Poljsko, saj naj bi bila to najslabša od možnosti. 90-letni ameriški milijarder z madžarskimi koreninami, živeč v ZDA, je še zapisal, da se EU sooča z eksistenčno grožnjo, evropsko vodstvo pa si ob tem celo drzne pristati na nekakšen kompromis. Tako madžarska kot tudi poljska vladajoča politika po njegovem prepričanju resno ogrožata vrednote, na katerih je bila EU zgrajena.

Kot še pravi, gre le še za eno izmed tveganj, s katerimi se EU že sooča. “Popustljivost” Angele Merkel razume kot posledico njene utrujenosti zaradi dolgoletnega službovanja in približevanja pokoju, medtem ko se Emmanuel Macron srečuje z drugimi težavami na francoskem političnem prizorišču, je dodal. Evropski svet naj bi po njegovem prekoračil svoja pooblastila, s tem pa omejil sposobnost Evropske komisije, da bi interpretirala pravo in delovala v skladu z dogovorjeno zakonodajo EU.

Sorosu je odgovoril Janez Janša. In zapisal: “Ne vtikajte se v EU in Evropo, prosim. Vaš umazan denar za t. i. NVO-je je poglavitni vir konfliktov na kontinentu, saj uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. En Brexit je bil dovolj. EU potrebuje okrevanje in stabilnost. Kanclerka Angela Merkel je dobro opravila svoje delo.”

Po tem Sorosevem zapisu je tudi bolj jasna tolikšna »hrabrost« Tanje Fajon, ki velja za Sorosevo varovanko. In s tem seveda tudi njegovo zastopnico v Evropskem parlamentu. Ne edino, seveda. Milijarde dolarjev delajo pač svoje.

Spomnimo še na Janševo pismo evropskim voditeljem pred časom, kako so ob izdatni pomoči RTV Slovenije in POP TV vpili iz opozicije, kako Janša dela nepopravljivo sramoto Sloveniji. Zdaj, ko so evropski voditelji sprejeli natančno takšen predlog, kot ga je takrat predlagal Janša, pa so vsi utihnili. Nobenega vpitja, nobenih pogovorov z opozicijo na TV Slovenija o tej temi in podobnega ne najdemo več.

Nekaj izjav, ki smo jih poslušali ob Janševem pismu:

Tanja Fajon, predsednica SD: “Pismo ruši ugled naše države. SDS ideologijo postavlja nad pravno državo. Brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo. Premier izgublja stik z realnostjo. Dobivam veliko odzivov kolegov iz EU, da so šokirani. Slovenija mora podpreti mehanizem spoštovanja vladavine prava.”

Matjaž Nemec, podpredsednik SD: “Janša je ugrabil državo.”

Luka Mesec, koordinator Levice:  “Janša je s pismom Slovenijo osramotil pred vsem svetom. Pismo je sicer povsem shizofreno. Janša pravi, da vladavina prava ne sme biti podrejena vladavini večine (ker potem to ni demokracija, ampak “komunizem”), v resnici pa se postavlja v bran ravno Orbanovi vladavini večine nad vladavino prava.”

Marjan Šarec: “Rad piše. Po sporu glede volitev v ZDA, se je zdaj lotil še temelja EU, vladavine prava. Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU in njega v tej vlogi. Izoliran kot Enver Hoxa v 60. in 70. letih. Bunkerji še in bo.”

Tiho ni ostala niti Alenka Bratušek, ki je Janšo tako kot tudi Nemec obtožila, da je ukradel državo.

Za razliko od slovenske opozicije je nemška kanclerka Angela Merkel razumela vsebino pisma in jo tudi izpostavila pred drugimi kolegi iz držav članic EU. Poudarila je, da slovenski premier poziva h kompromisu. “Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo.”

Kot uvodoma rečeno. Voditelji so sprejeli kompromisno rešitev, sprejemljivo za vseh 27 držav članic EU, kot jo je predlagal slovenski predsednik Janez Janša. Slednji je včeraj o tem zapisal:

“In končno imamo v roki kompromisno rešitev, sprejemljivo za vseh 27 držav članic EU. Trud naporov tihe diplomacije, vztrajanja Poljske ter Madžarske in “teže” predsedujoče države je poplačan. P. S. Natančno 6 let po 12. 12. 2014, ta uspeh posvečamo vztrajnikom iz Odbora 2014.”

Spomnimo, včeraj je minilo 6 let, kar so Janeza Janšo po soglasni odločitvi Ustavnega sodišča RS po krivični obsodbi izpustili iz zapora. 

Odgovor Janeza Janše Georgeu Sorosu:

Zapisi Marjana Šarca ob pismu Janeza Janše evropskim voditeljem: “Rad piše!”

J. M.