Slovensko Sberbank kupila NLB, poslovanje spet poteka normalno!

Sberbank v Sloveniji samo še zgodovina. Zdaj v lasti NLB. (vir: arhiv)

Slovensko banko Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, je kupila Nova Ljubljanska banka (NLB). Po dveh dneh zaprtja poslovalnic bo poslovanje Sberbank od srede spet potekalo popolnoma normalno, je za Odmeve na TV Slovenija povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni. Omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne bo več, takoj bodo začeli tudi s postopkom spremembe imena. Uprava ostaja. Za zaposlene vse po starem. Likvidnost je zagotovljena.

Stranke Sberbank bodo lahko že danes gotovino brez provizije dvigovale tudi na vseh bankomatih NLB v Sloveniji. Odpiranje računov na drugih bankah in prenašanje poslovanja ni potrebno.

Ministrstvo za finance, ki ga vodi Andrej Šircelj, je ob tem sporočilo, da je za hčerinsko Sberbank banko, ki posluje v Sloveniji, Enotni odbor za reševanje v Bruslju odločil, da se bo dejavnost banke nadaljevala.

Ministrstvo je pozdravilo hitro odločitev, ki bo omogočila nemoteno poslovanje komitentov in varnost prihrankov. Ob tem so poudarili, da je finančni sistem stabilen in da je položaj Slovenije na kapitalskih trgih trden.

Na Twitterju se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša in zapisal: “Po treh dneh naporov in usklajevanj doma in v Evropski uniji poskrbljeno za nemoteno poslovanje vseh komitentov nekdanje Sberbanke. Izjemna operativnost procesa, ki sicer traja mesece.”

Zahvalil se je ministrstvu za finance, Banki Slovenije, NLB, Evropski komisiji in Valdisu Dombrovskisu, izvršnemu podpredsedniku Evropske komisije za gospodarstvu, ki prihaja iz Latvije.

Spomnimo. EU je zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino sprejela sankcije, ki so v veliki meri usmerjene na finančno področje in vplivajo tudi na bančni sistem. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem.
A. L.