Slavnostna akademija ob 120. obletnici novomeškega vodovoda

Nagrajenci, Komunala Novo mesto

S slavnostno akademijo je Komunala Novo mesto v sredo, 4. oktobra 2023, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu obeležila 120. obletnico novomeškega vodovoda.

Slednji je v svoji bogati zgodovini doživel številne spremembe in nadgradnje, skupni imenovalec v vseh desetletjih je, da je po omrežju do uporabnikov vselej tekla zelo kakovostna pitna voda.

Bilo je 1. oktobra pred 120 leti, leta 1903. Ta dan je na izviru v Stopičah začelo delati črpališče novomeškega vodovoda in Novomeščani so lahko opustili stari, litoželezni vodnjak na Glavnem trgu, v katerega je bila speljana voda iz Krke.

Na slavnostni akademiji je zbrane nagovoril župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki je med drugim dejal: “Zavedamo se, kaj pomeni z lastnimi rokami ustvariti nekaj za skupnost, zato s to neprecenljivo tekočino ne oskrbujemo samo naselij, temveč tudi druga gospodarska območja in s tem sinergično krepimo razcvet lokalnih podjetij.”

V nadaljevanju večera je spregovoril direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec, ki se je poleg bogato sporočilnih misli o vodi, dotaknil globalnih okolijskih in podnebnih sprememb, s katerimi se vse bolj soočamo tudi v Sloveniji. Namreč letošnje poplave in vodne ujme so pokazale, da moramo vodo obravnavati celovito, da spoštujemo naravo in njene zakonitosti.

Oba nagovora lahko preberemo v jubilejnem zborniku z bogatim zgodovinskim pregledom, predstavitvijo današnje vodooskrbe na širšem novomeškem območju, predstavitvijo štirih nagrajencev in članki s področja etnologije, naravovarstva in skrbi za čistost in zdravstveno neoporečnost pitne vode.

Slavnostni večer so glasbeno obogatili Godalni kvartet Corcoras, glasbena skupina Dan D in z vezno besedo voditelj Tomaž Koncilija.

Priznanja in nagrada

Direktor Bojan Kekec je v imenu Komunale Novo mesto podelil štiri priznanja. Prejemniki priznanj so bili Franci Koncilija, geometer in kronist zgodovine podjetja, Jože Bašelj, vodja razvoja in investicij in vodja projekta hidravličnih izboljšav, Božidar Kastelic, nekdanji vodja sektorja vodooskrba in nadzornik obnov vodovodov, ter Miloš Matko, dolgoletni direktor. V njegovi odsotnosti je priznanje prevzel Istok Zorko, vodja sektorja vodooskrba.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi kratek film, ki je povzel zgodovino novomeškega vodovoda. Film je pripravila Televizija Vaš kanal.

Ob zaključku dogodka je predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva mag. Janko Širec podelil nagrado Zbornice komunalnega gospodarstva za največje podjetniške in osebne dosežke na področju komunalnih dejavnosti v Republiki Sloveniji podjetju Komunala Novo mesto, ki jo je prevzel direktor Bojan Kekec.

“Verjamemo, da se vsi zavedamo pomena čiste pitne vode in kakovostnega omrežja, ki ga brezhibno vzdržujemo in nenehno nadgrajujemo že sto dvajset let,” poudarjajo v Komunali.

Razstava panojev

Ob jubileju je bila na ogled postavljena tudi razstava panojev, ki bo na Glavnem trgu v Novem mestu ponujala zanimiv sprehod med ključnimi mejniki vodooskrbe Novega mesta. Je privlačna na pogled, pregledna in obenem sporočilna. “Tako smo dolgoletno zgodovino vodooskrbe poskušali prikazati na atraktiven način, da bo pritegnila slehernika, ki se bo tudi zavedel kompleksnosti celotnega sistema oskrbe s pitno vodo,” dodajajo v Komunali Novo mesto.

Nekaj fotoutrinkov s sredine slavnostne akademije v Novem mestu (za povečanje kliknite na fotografijo):

M. D.