Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je že drugič zlagala

Ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik je javnost že drugič v tem tednu ujela na laži. Ob izbruhu afere “Razpis za prijateljico” je namreč zatrjevala, da ni vedela, da se je inštitut IPES, ki je v lasti njene prijateljice Kaje Primorac, prijavil na razpis ministrstva, kjer je prejel 300.000 evrov. Na laž so jo postavili v sinočnji oddaji TV Tarča na TV Slovenija.

 

Ajanović Hovnikova je v petek za POP TV povedala: “Jaz sem z gospo Primorac govorila okrog novega leta, ko sva si voščili novo leto. V letošnjem letu sva govorili v prejšnjem tednu, ko me je obvestila o tem, da je sodelovala, da je pomagala dvema organizacijama, da sta oddali prijavo na ta razpis. Pred tem oziroma v vmesnem času pa nisva imeli stika.”

Na laž jo postavlja dokument, objavljen v sinočnji TV Tarči. Gre za dokument, ki ga je Ajanović Hovnikova kot ministrica podpisala 10. maja. Šlo je za priporočilo ministrice programu inštituta IPES, ki ga vodi Kaja Primorac, namenjeno prijavi na razpis. Pod dokumentom je podpis Ajanović Hovnikove, kar dokazuje, da je natančno vedela, da se bo inštitut prijavil.

V oddaji je Ajanović Hovnikova priznala, da je dokument podpisala, a se posula s pepelom, češ da ni vedela, kaj podpisuje. “Da, podpisala sem pismo podpore, ampak podpisala sem še pet drugih pisem podpore. To je nekako pravilo, velja tako rekoč na vseh ministrstvih. Službe pripravijo, podpišemo. […] Lahko zatrdim in zatrjujem, da take zadeve podpisujem skorajda generično.”

“Kot minister sem vedno vedel, kaj podpisujem, zato me takšna pojasnila ne prepričajo,” je v oddaji v zvezi z navedbami ministrice dejal Jernej Vrtovec (NSi), sicer nekdanji minister za infrastrukturo. Enako je zatrdil nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS).

Slednje sicer ni prvič, da je javnost Ajanović Hovnikovo ta teden ujela na laži. Mediji so namreč poročali, da IPES po prvotnem točkovanju na razpisu ne bi dobil sredstev. A je nato ministrstvo del sredstev iz razpisa prerazporedilo tako, da je denar dobil tudi omenjeni inštitut. In dokument o tej prerazporeditvi je podpisala prav Ajanović Hovnikova, čeprav je v javnosti pred tem trdila, da se v razpis nikoli ni vpletala.

A. V.