Odstop ministrice Ajanović Hovnik zdaj zahteva celo Inštitut 8. marec

Sanja Ajanović Hovnik (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Usoda ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki se je javnosti vsaj dvakrat zlagala glede afere Razpis za prijateljico, je vse bolj zapečatena. Zdaj njen odstop zahteva celo Inštitut 8. marec, sicer tihi podpornik stranke Gibanja Svoboda, iz katere kvote prihaja ministrica.

 

“Ministrica naj odstopi. Naša zaveza je imeti enake kriterije za vsako vlado. V Tarči so ministrici dokazali laž. Vedela je za prijavo zavoda svoje nekdanje poslovne partnerke. Že meseca maja je namreč podpisala priporočilno pismo za prijavo na razpis. Prijavo za tristo tisoč evrov, ki je bila uspešna šele po tem, ko je ministrica podpisala sklep za dodatna sredstva. Po razkritju dokumenta se je v oddaji posula s pepelom. Prav je, da naredi še naslednji korak in odstopi,” je inštitut zapisal na svojem X-profilu (nekdanji Twitter).

Poročali smo že, da je bila ministrica na sinočnji TV Tarči na TV Slovenija že drugič v tem tednu ujeta na laži. Ob izbruhu afere je namreč zatrjevala, da ni vedela, da se je inštitut IPES, ki je v lasti njene prijateljice Kaje Primorac, prijavil na razpis ministrstva, kjer je prejel 300.000 evrov. A na laž jo postavlja dokument, objavljen v oddaji, ki ga je Ajanović Hovnikova kot ministrica podpisala 10. maja. Šlo je za priporočilo ministrice programu inštituta IPES, ki ga vodi Kaja Primorac, namenjeno prijavi na razpis. Pod dokumentom je podpis Ajanović Hovnikove, kar dokazuje, da je natančno vedela, da se bo inštitut prijavil.

V oddaji je Ajanović Hovnikova priznala, da je dokument podpisala, a se posula s pepelom, češ da ni vedela, kaj podpisuje.

“Kot minister sem vedno vedel, kaj podpisujem, zato me takšna pojasnila ne prepričajo,” je v oddaji v zvezi z navedbami ministrice dejal Jernej Vrtovec (NSi), sicer nekdanji minister za infrastrukturo. Enako je zatrdil nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS).

Slednje sicer ni prvič, da je javnost Ajanović Hovnikovo ta teden ujela na laži. Mediji so namreč poročali, da IPES po prvotnem točkovanju na razpisu ne bi dobil sredstev. A je nato ministrstvo del sredstev iz razpisa prerazporedilo tako, da je denar dobil tudi omenjeni inštitut. In dokument o tej prerazporeditvi je podpisala prav Ajanović Hovnikova, čeprav je v javnosti pred tem trdila, da se v razpis nikoli ni vpletala.

A. V.