Skupina aktivistov grozi s smrtjo ministru za kulturo in njegovim sodelavcem

Metelkova ulica v Ljubljani, 23. oktober 2020. Rdeča barva ponazarja kri.

V petek je skupina Aktiv delavk in delavcev v kulturi postavila pred Ministrstvo za kulturo RS niz predmetov, ki s svojo sporočilnostjo grozijo s smrtjo ministru za kulturo in njegovim sodelavcem.

Prizor predstavlja pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev.

“Od politike se pričakuje, da je do marsikatere provokacije strpna. Toda, ko gre za grožnjo z likvidacijo ne le politiku, temveč tudi uradnikom, ki opravljajo svoje delo, je potrebno jasno povedati, da so šle stvari predaleč,” je nato v izjavi za javnost zapisal minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

Minister je v nadaljevanju zapisal: “Akterji so anonimni in svojo identiteto prikrivajo z imenom kolektivne organizacije. Gre za ljudi, ki se s svojim političnim kolektivizmom in aktivizmom navezujejo na totalitaristične metode, se izogibajo vsake odgovornosti in ne premorejo niti trohice človeške empatije, kaj šele znanja, nadarjenosti ali ustvarjalnosti.

Morebitno sklicevanje na umetniško dejanje ali nedolžno metaforično gesto je zgolj pretveza. V zgodovini umetnosti smo priče številnim umetniškim protestom, ki so v svoj izraz vključili simboliko, dvoumje ali domišljijo. Toda omenjena skupina tega ne zmore. Ti ljudje so namesto metafore izbrali dobeseden poziv k umoru, k masakru.

Njihovo početje ni nikakršno umetniško dejanje, ampak odkrita in nedvoumna grožnja s smrtjo.

Gre za ščuvanje in zavestno ustvarjanje vzdušja, ki spodbuja k nasilju in splošnemu neredu. Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo ter so v svojem bistvu protidemokratični.”

Minister Simoniti je še dodal, da gre “očitno za podpornike in člane nekaterih nevladnih organizacij, ki jih država sicer obilno denarno podpira. Ti ljudje so prepričani, da določenim nevladnim organizacijam samoumevno, za nedoločen čas, brez nadzora in transparentnosti pripadajo, v primerjavi z drugimi državljankami in državljani, neizmerno veliki privilegiji. Prepričani so, da jim določene stvari samoumevno pripadajo in ta njihov občutek večvrednosti je nesprejemljiv“.

Policijo, ki skrbi za javni red ter varnost državljank in državljanov, je minister pozval k ukrepanju, da sproži vse postopke, da bodo storilci primerno kaznovani. Številni tovrstni pozivi se vrstijo tudi na družbenih omrežjih.

Celotno izjavo ministra si lahko preberete – tukaj 

Minister Simoniti je včeraj tudi povedal, da so čez noč grafitirali tudi pred njegovo stanovanjsko hišo.

M. D.