Dr. Aleš Rozman: Število dnevnih okužb preseglo 2200

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, sinoči v oddaji Odmevi. (vir: Zajem zaslona)

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik in član strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je sinoči v Odmevih na Televiziji Slovenija povedal, da število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji še vedno narašča, včeraj je že preseglo številko 2200 in za zdaj ne kaže, da bi začelo upadati.

Izrazil je pričakovanje, da bi se število okuženih ob koncu tedna vendarle začelo počasi umirjati in bi doseglo neki plato. Takrat namreč pričakujejo, da bodo zadnji ukrepi vlade začeli delovati.

Na vprašanje o možnih novih ukrepih, ki bi jih še lahko sprejela vlada, in omembi posebnih ur za nakupovanje samo starejših je Rozman pojasnil, da se za tak ukrep niso odločili, prvič ker je težko preverjati starost posameznika, predvsem pa ker je bilo toliko negativnih odzivov na to možnost, češ da gre za diskriminacijo.

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5756 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1499 okužb. Pozitivnih je bilo 26 odstotkov vseh opravljenih testov. Največja žarišča so Železniki, Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Domžale, število okužb raste tudi v Slovenj Gradcu, Litiji in Metliki.

Med regijami je trenutno najbolj obremenjena Gorenjska, dr. Rozman je kot možen razlog navedel, da je mlajša delovno aktivna populacija hodila v službe, čeprav so imeli navadno blage znake bolezni.

Dr. Rozman je še povedal, da je mlajša populacija začela virus kar nekako ignorirati in opozoril, da veliko škode povzročajo laži, ki jih širijo nekateri. “Mnogi ‘influencerji’, vplivneži, ki na nestrokoven način širijo neke laži iz zlobe ali tudi neznanja, se morajo zavedati, da nosijo soodgovornost tudi za umrle in hospitalizirane.”

Včeraj smo tudi izvedeli, da je povprečna starostna struktura obolelih s covidom-19 v intenzivnih oddelkih 65 let, najmlajši bolnik je star 42 let. Na navadnem oddelku je najmlajša hospitalizirana bolnica stara 33 let, hospitalizirana je tudi nosečnica.

Upoštevajmo samozaščitne ukrepe in uporabljajmo aplikacijo #OstaniZdrav.

Aplikacijo si lahko na svoje pametne telefone prenesete na spodnjih povezavah:

Android: https://bit.ly/2Q0mWzE

iOS: https://apple.co/2YPyeLZ

M. D.