Škandal: Vrhovi slovenskega pravosodja država v državi

Fotografija je simbolična.

“Enkratno tihotapljenje migrantov ni zločin.” Takšen je naslov današnjega prispevka na portalu Siol.net.

Maročana Rachida EL Fannija in Tunizijko Hendo Gmati je policija maja 2019 ujela v Travniku v smeri Sodražice (20 kilometrov od hrvaške meje), ko sta v Renaultu Scenicu prevažala Tunizijca, dva Maročana in dva Libijca. Dva od peterice sta bila kar v prtljažniku. El Fanni in Gmatijeva sta končala v priporu.

Sodnik Marjan Pogačnik, tudi nekdanji kriminalist

Odvetnik ju je poskušal rešiti z opozorili na postopkovne napake. A ga je vrhovno sodišče, senat je vodil Branko Masleša, zavrnilo. Je pa odvetniku uspelo doseči izpustitev, ker je skoraj hkrati julija 2019 Okrožno sodišče v Ljubljani, senat je vodil sodnik in predsednik sodišča Marjan Pogačnik, oba oprostilo z novo razlago zakona, da enkraten prevoz migrantov čez mejo ali po državi, če se prevoznik sicer ne ukvarja s takšnim ravnanjem in ne zahteva plačila, ni kaznivo dejanje.

Da enkratno tihotapljenje ni kaznivo, je Pogačniku zdaj pritrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani.

Na sodbo sodnika Marjana Pogačnika se je pritožila državna tožilka Petra Lavrič, ki je vztrajala, da bi morala Maročana za leto dni v zapor. Višje sodišče v Ljubljani, senat je vodila Vera Vatovec, sodila pa sta še Janko Marinko in Alenka Gregorc Puša, pa je pritožbo tožilke zavrnilo kot neutemeljeno. Odločili so že novembra lani, sodba pa je tudi po prevodih v jezik migrantov in vročanju zdaj tudi razglašena.

Več o tem in razlago zavrnitve tožilke lahko preberete tukaj: siol.net

Dodajmo, da si vlada in policija zastonj prizadevajo in delajo noč in dan, če nato sodišča (pravosodje) kot tretja veja oblasti vse zavrnejo. To je treba imeti tudi v mislih, ko nekateri, vključno z evropskima poslankama Tanjo Fajon (SD) in Ireno Jovevo (LMŠ), v tujino izvažajo laži, kako zelo vlada “pritiska na pravosodje”.

Če bi bilo to res, bi bilo v Slovenijo marsikaj drugače! Tako pa so nekateri posamezniki v togah pogosto samovoljni in (pre)pogosto delujejo kot država v državi.

M. D.