Šentjernej: Župan razkril (žalostno) delovanje ministra za solidarno prihodnost

Luka Mesec in Simon Maljevac, ministra Golobove koalicije iz Levice (vir: arhiv)

Šentjernejska občinska svetnica Marija Martinčič Bauman je na seji občinskega sveta županu postavila vprašanje, kako je z gradnjo doma za starejše občane v Šentjerneju. Župan ji je na prejšnji seji odgovoril, da pobuda glede gradnje stoji na ministrstvu za solidarno prihodnost, kamor je že pred časom naslovil prošnjo za urgentni sestanek, s strani ministrstva pa ni bilo nobenega odziva.

Svetnica Martinčič Baumanova je nato razkrila, da so k aktivnosti povabili poslanko poslanske skupine SDS, Anjo Bah Žibert, ki je v parlamentu pristojnemu ministru SImonu Maljevcu (Levica in ustanovitelju Inštituta 8. marec) na to temo zastavila poslansko vprašanje.

Minister je poslanki zagotovil, da se bo z županom Šentjerneja v kratkem srečal. Marijo Martinčič Bauman je zato zanimalo, ali je do tega srečanja prišlo in ali je bil župan s strani ministra deležen kakršnegakoli odziva na to pobudo?

Župan Jože Simončič je nato pojasnil, da se je avstrijska družba, ki je investitor doma za starejše, srečala z župani občin Ruše, Mislinja in Šentjernej, o čemer je župan sicer že poročal. Nadaljnja razkritja pa so kar šokantna.

Župan je povedal, da je bila 25. marca na ministra Maljevca naslovljena urgentna zahteva za sestanek. Ker do maja ni bilo odgovora, je župan Simončič, v imenu vseh omenjenih občin, ponovno zahteval urgentni sestanek. Ponovno brez uspeha. Župani pa so bili uspešni na srečanju vlade in županov, na katerem so izpostavili nekorektno ravnanje ministra Simona Maljevca in so hitro prejeli vabilo na sestanek, ki je bil v petek, 7. julija 2023, ob 9.30, v sejni sobi ministrstva na Dunajski cesti 21 v Ljubljani.

Končno so dočakali sestanek, udeležili so se ga župana občin Šentjernej in Mislinja, direktorica občinske uprave občine Ruše in predstavniki družbe Senecura (investitor v domove za starejše).

In zdaj sledi šok

Potek sestanka je bil nekoliko nenavaden, saj minister na sestanku ni izrazil svojega stališča o vnaprej znanih problemih, zaradi katerih koncesionar (Senecura) ni pričel gradnje domov starejših. Maljevac je navzoče na sestanku pozval, da ponovno predstavijo svoja stališča, kar so vsi prisotni tudi storili. Po obširni in s podatki utemeljeni predstavitvi so pričakovali vsebinsko razpravo in jasno stališče ministra do pereče problematike.

Minister ni izrazil svojega stališča do načina reševanja predstavljene problematike, temveč je le obljubil, da bodo na ministrstvu zahteve in predloge preučili in jih ponovno povabili na sestanek.

Minister nato zbranim ni posredoval niti zapisnika ali vsaj zabeležke. Simončič pa je šentjernejski svetnici pojasnil, da “kakor sem opazil, se o poteku sestanka in prisotnih na sestanku ni vodilo nikakršne evidence”.

“Glede na vse navedeno ugotavljam, da nas je minister po našem štirimesečnem moledovanju za resen vsebinski sestanek sprejel zgolj na vljudnosten razgovor, ki očitno ni imel namena reševati resna vsebinska vprašanja in naše težave na področju institucionalnega varstva starejših,” je še dejal šentjernejski župan.

Na ministra so župani 15. septembra ponovno naslovili zahtevo za sestanek. Od ministra do seje občinskega sveta, ki je bila konec oktobra, niso prejeli nikakršnega odziva.

“Nad ravnanjem ministra in ministrstva sem zelo razočaran, gradnja domov starejših, ki bi se že zdavnaj lahko pričela, stoji, ministrstvo pa mirno in ravnodušno preučuje situacijo,” je dejal Simončič in dodal:

“Občine smo vse, kar je bilo potrebno za pričetek gradnje, storile, žal pa se trenutna situacija brez sodelovanja države ne da rešiti.”

To so bile reference Simona Maljevca za to, da je postal minister, zanj je bilo na zahtevo Roberta Goloba ustanovljeno celo novo ministrstvo (za solidarno prihodnost).

Simon Maljevac, minister, in Luka Omladič, državni sekretar, in Simon Maljevac (vir: Zajem zaslona)

M. D.