Šentjernej: Slavnostna akademija v počastitev Dneva državnosti

Slavnostna prireditev v Šentjerneju v čast 30. rojstnemu dnevu naše domovine.

Občina Šentjernej je v sredo, ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije pripravila slavnostno akademijo v počastitev dneva državnosti. 

Zbrane je nagovoril župan Jože Simončič, ki se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri nastanku samostojne in demokratične Slovenije in se trudijo za njen razvoj in ugled tudi danes.

Med drugim je dejal, da smo pred 30 leti uresničili zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za samostojno neodvisno in demokratično državo, da živimo v blaginji, svobodno, lahko povemo, napišemo in storimo skoraj vse, kar si želimo. Vsakdo lahko voli in je izvoljen, vsakdo lahko svobodno potuje in se odloča o svoji prihodnosti.

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS

Slavnostni govornik pa je bil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS. Dejal je: “Danes praznuje Slovenija in mi z njo. Slavimo dogodke, ki so nas skozi viharno obdobje slovenskega osamosvajanja poenotili, združili in povezali. A žal ta sloga oz. to sozvočje ni trajalo dolgo. Če smo se tri desetletja nazaj počutiti kot bratje in sestre, ki spoštujemo medsebojne razlike in si priznavamo svoje enkratnosti ter mnogoštevilne talente, tega danes ni več čutiti.”

Zdi se, da se ne zavedamo cene miru in gospodarsko-socialne stabilnosti, ki smo jo dosegli v naših rosnih letih osamosvajanja in državotvornosti. Na svetu je veliko številčnejših narodov, ki nimajo svoje države.

Naj nam to služi kot opomin, da država ni podarjena vsakomur, tudi nam ni bila. Morali smo si jo izboriti. Mogoče je prav danes čas, da to močneje ozavestimo,” je poudaril.

Na slavnostni akademiji so nastopili: učitelji in učenci Osnovne šole Šentjernej, Pihalni orkester Občine Šentjernej, Šentjernejski oktet, pevke: Tamara Kos, Sara Praznik in Nina Radkovič, glasbenika: Jernej Šuštaršič ter Jernej Zoran, recitatorji: Ajda Lea Jakše, Urban Jakše, Jakob Jelenič Zaman ter Špela Colnar, plesalci: plesna para Folklorne skupine Kres Novo mesto, Maja Pucelj in Peter Fileš, Dušanka Požgaj, Ansambel Gašperja Kavška ter voditeljica večera Vesna Topolovec.

Scenaristka in režiserka je bila Lucija Kuntarič. Prireditev je potekala ob Kulturnem centru Primoža Trubarja, v skladu s priporočili NIJZ za zbiranje na javnih krajih.

Več o tem in nagovore župana ter predsednika državnega sveta v celoti lahko preberete tukaj 

M. D.