Predsednik vlade Janez Janša v Odmevih o dogodkih izpred 30 let

Predsednik vlade v Odmevih.

Slovenija praznuje, danes mineva natanko 30 let od takrat, ko je nekdanja slovenska skupščina sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Jugoslavije – temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni, ustavni zakon za njeno izvedbo in deklaracijo o neodvisnosti.

Zvečer bo na Trgu republike v Ljubljani potekala osrednja državna proslava, ki je odprta za vse. Predsednik vlade Janez Janša pa je sinoči v Odmevih spregovoril o dogodkih izpred 30 let, prehojeni poti ter pogledih v prihodnost.

V pogovoru z voditeljico Rosvito Pesek je poudaril, da je “Slovenija edina domovina, ki jo imamo. Za kaj si bo človek prizadeval, če ne za svoj dom?

Ta dom ni bil samoumeven. Pred 30 leti je bilo vse na kocki, tvegali smo, se borili, garali. Splačalo se je. Ni pa še vse narejeno, zato se trudimo še naprej”.

Dejal je, da so bili to časi, ki niso primerljivi z ničemer ter, da vojna za Slovenijo ni primerljiva z epidemijo.

“To je bil čas, ko je Slovenija prišla na svetovni zemljevid in je tam ostala.” Poudaril je, da je bilo tisto vzdušje rezultat stoletnih sanj, tudi generacij, ki takrat niso bile več žive.

“To se je čutilo v zraku. Kljub temu, da je bila politika razdeljena, je bil narod enoten in veselje je bilo močnejše od hruma tankov jugoslovanske armade, ki so takrat, ko smo mi proslavljali, že šli na primorske mejne prehode.”

V nadaljevanju je izpostavil, da je ob primerjavi tistih časov z današnjimi, Dan državnosti dan za veselje. Slovenija je danes članica Evropske unije in zveze Nato ter peta najbolj varna država na svetu.

“To je velikanska dobrina. Smo med desetimi državami na svetu po trajnostnem razvoju. To so trajni dosežki, na katere smo lahko ponosni.” Manjka pa danes, kot je dejal premier, soglasje o tem, katere priložnosti niso bile izkoriščene.

“S ponosom se lahko ozremo na čas pred 30 leti in na večino razvoja v teh letih. Priložnosti, ki niso bile izkoriščene so večinoma pred nami, so tudi nove priložnosti, ki se odpirajo.

Še nikoli ni bilo pred slovenskim narodom toliko priložnosti, kot jih je zdaj. Vidim Slovenijo, ki bo bolj pogumna, bolj samozavestna, zdrava, sproščena in spravljena sama s seboj”, je še dejal premier.

M. D.