SB Novo mesto: V nekaj letih bodo morali nadomestiti skoraj petino medicinskih sester

Bolnišnice se večinoma povsod po Sloveniji soočajo s pomanjkanjem kadra zdravstvene nege, podobno je tudi v Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto. Slednji imajo težave s kadrom na vseh bolnišničnih oddelkih, vendar z razpisi in novimi zaposlitvami ter reorganizacijo še uspevajo zagotavljati nemoteno delo, zato doslej še niso bili potrebni takšni ukrepi, da bi jih občutili tudi bolniki. Navajajo, da delovna mesta zapolnjujejo predvsem zaradi naravnega odliva zaposlenih.

V prihodnjih dveh ali treh letih bodo zaradi upokojitev kadra potrebovali več kot 100 novih medicinskih sester.

V SB Novo mesto je v zdravstveni negi zaposlenih 568 oseb, od tega je 11 bolničarjev, 292 srednjih medicinskih sester, 252 diplomiranih medicinskih sester in 13 diplomiranih babic.

Dozdajšnjo fluktuacijo delovne sile so nadomeščali z novimi zaposlitvami, letos pa z reorganizacijo in združevanjem oddelkov racionalizirajo proces dela in s tem tudi število zaposlenih. Za Slovensko tiskovno agencijo so pojasnili, da je odziv na razpise še ustrezen vendar navajajo, da bo vse težje, “ker preprosto ne bo več odziva zaradi težkih pogojev dela in odgovornosti, ki jo ta kader nosi, pa tudi zaradi (pre)nizkih plač”.

V prihodnjih dveh ali treh letih pričakujejo več upokojitev, tako da bodo potrebovali več kot 100 novih medicinskih sester, kar pomeni, da bodo morali nadomestiti skoraj petino zdajšnjega kadra v zdravstveni negi.

Pri nadomeščanju teh računajo na območno srednje šolstvo, v oddelke katerega se letno vpiše približno 40 dijakov.

Kadra zdravstvene nege v tujini še ne bodo iskali. Menijo tudi, da je problem tuje delovne sile predvsem neznanje slovenščine.

Uveljavljanje pravilnika o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi, o čemer smo že poročali in kar je v delu javnosti sprožilo velike odzive, je v SB Novo mesto otežilo reorganizacijo njihovega dela. Vendar so dejali, da so odhode na področjih, kjer je največ zahtev po diplomiranih medicinskih sestrah, ustrezno nadomeščali že pred leti. Obstajajo sicer še težave, vendar jih sproti rešujejo, so zatrdili.

SB Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije, kjer je približno 142 tisoč prebivalcev. V bolnišnici je nekaj manj kot 400 ležišč.

C. R.