S ponedeljkom otroci v vrtce, učenci in dijaki v šole

Ministrica prof. dr. Simona Kustec (vir: Vlada RS, Twitter)

Ministrica dr. Simona Kustec je sporočila, da je vlada na današnji dopisni seji odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v šole.

V šole se vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, dijaki prvih treh letnikov pa se šolajo po modelu C.

Šolanje po modelu C pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Dijaški domovi bodo po besedah ministrice odprti že v nedeljo.

“To zavezo smo vam dali pred ustavitvijo javnega življenja in jo danes izpolnjujemo,” je dodala.

Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo – storiti vse, kar je v naši moči, da izobraževanje ostane v šolah, kamor primarno sodi. Vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje in tako mora ostati tudi dalje.

Povedala je še:

Maske so povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športa.

– Poleg obveznega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, skupaj z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega okolja, uvajamo možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov.

– Samotestiranje je možnost, ki bo prostovoljna in ne bo nikakršna obveza. Projekt bo že jutri in naslednji teden podrobno predstavljen ravnateljem srednjih in osnovnih šol.

– Samotestiranje je ukrep, ki je v boju proti virusu v tem obdobju dobrodošel in dobronameren. Virus kroži in ne izbira, zato lahko tudi na ta način poskrbimo za dodatno varnost in zdravje drug drugega.

– Spoštujmo ukrepe in skupaj prispevajmo k izboljšanju epidemiološke slike, da se bodo lahko odprle še druge dejavnosti, naša življenja pa se počasi vrnila v stare tirnice.

M. D.