Revoz bo širil proizvodnjo, proti pričakovanjem bo moral pridobiti še okoljevarstveno dovoljenje

Revoz v Novem mestu

V Revozu nameravajo povečati zmogljivosti preizkusne steze za avtomobile, vendar morajo glede na odločitev Agencije RS za okolje za to pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Slednje pomeni, da gre za večji okoljevarstveni poseg, pridobivanje dovoljenja pa lahko nekatere načrte tovarne tudi precej oteži.

Revoz iz Novega mesta je konec maja obeležil 4-milijonto vozilo znamke Renault, izdelano v Novem mestu, kar je bil pomemben mejnik v njihovi zgodovini. Avgusta so zaposleni na štiritedenskem kolektivnem dopustu, v tovarni medtem poleg običajnih vzdrževalnih del opravljajo tudi obsežna naložbena dela za projekt proizvodnje novega vozila. Dodatno okrepitev proizvodnje naj bi načrtovali v začetku prihodnjega leta.

Čeprav tega v Revozu uradno niso potrdili očitno potekajo priprave za projekt proizvodnje novega vozila, bolj znanega kot peta generacija clia. Da se Revozu obeta dodatna proizvodnja Renaultovega clia, pa kažejo tudi nekateri dokumenti.

V načrtu širitev preizkusne steze

Revoz bo v Novem mestu izvedel rekonstrukcijo objekta preizkusne steze, za kar morajo izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Sklep o tem je Revozu izdala Agencija RS za okolje, kar kaže, da gre za večji okoljevarstveni projekt.

Revoz namerava izvesti rekonstrukcijo enoetažnega objekta preizkusne steze v izmeri 2.745 kvadratnih metrov v dvoetažni objekt. Po izvedbi rekonstrukcije bodo bruto površino objekta povečali na 5.390 kvadratnih metrov. S spodnji etaži ostaja preizkusna steza, v nadstropju pa bodo dodatne površine za kontrolo vozil. V to nadstropje nameravajo iz sosednjega objekta prestaviti obstoječi proces pregleda vozil.

V Revozu so se želeli pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja za rekonstrukcijo izogniti, vendar so na Arso ocenili, da gre za projekt, kjer je to potrebno.

Kompleks Revoza se sestoji iz naslednjih objektov in površin: presernica, karosernica, lakirnica I, lakirnica II, montaža, adjustaža, mehanska obdelava, odpremni center, skladišče, glavni vhod in avtobusna postaja, vhod za tovornjake in parkirišča. Skupno z etažami imajo 206.947 kvadratnih metrov površin, od tega je 149.278 kvadratnih metrov pokritih. Površina zemljišča, ki obsega kompleks Revoz, je 584.461 kvadratnih metrov.

Zmogljivost izdelave vozil je med 500 in 530 vozili na dan.

Revoz, ki  zaposluje nekaj manj kot 3400 ljudi, je lani vnovič postal največji slovenski izvoznik. Z 1,6 milijarde evrov prihodka se je uvrstil na tretje mesto v državi. Velja za eno najbolj učinkovitih Renaultovih tovarn. Predsednik uprave in direktor tovarne Revoz Kaan Ozkan je za letos napovedal izdelavo 210.000 vozil. To pomeni približevanje rekordu iz leta 2009, ko so v tej novomeški tovarni izdelali 212.000 vozil. Predsednik uprave je triizmensko proizvodnjo v Revozu napovedal za še vsaj dve leti.

Vir: arso.gov.si

A. L.