Oktobra brez otroškega dodatka, štipendij in znižanega vrtca ostalo kar 20 tisoč državljanov

Po poplačilu davkov in čedalje višjih življenjskih stroškov nam bo ostalo približno toliko denarja. (vir: pixabay.com)

Oktobra je brez otroškega dodatka, štipendij in znižanega vrtca ostalo kar 20 tisoč državljanov. Na resornem ministrstvu kot razlog navajajo nerešene vloge na centrih za socialno delo, kar naj bi bila posledica reorganizacije in nadgradnje informacijskega sistema.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob tem navaja, da odgovora na to, kdaj bodo dodatki in štipendije izplačani, ne morejo dati. Prav tako ne vedo, kdaj bodo rešene vloge staršev za znižano plačilo vrtca za otroke.

Starši, katerih vloga ni bila pravočasno rešena, bodo tako oktobra plačali polno ceno vrtcev, ki lahko za enega otroka znaša tudi do 500 evrov mesečno.

Brez štipendij so oktobra ostali tudi študenti in dijaki. Pri tem na ministrstvu navajajo, da centri za socialno delo delajo preko delovnega časa, nekateri tudi ob vikendih.

Pravijo, da so določili dodaten termin za izplačilo v oktobru, to bo v petek, 26. oktobra, izplačane pa bodo štipendije, o katerih so centri za socialno delo in Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad SR odločili do včeraj, 22. oktobra, do 12. ure.

Naslednje izplačilo štipendij bo 9. novembra 2018. Spet podobno, tistim, za katere bodo centri že odločili oziroma izdali odločbe. Kako bo z izdajanjem odločb in s tem reševanjem plačil za vrtec, pa v tem trenutku ni jasno.

Do zamud domnevno prihaja zaradi reorganizacije centrov za socialno delo in nadgradnje informacijskega sistema v času prejšnje Cerarjeve vlade. Na opozorila, da bo prihajalo do zamud pri izdanih odločbah in posledično izplačil, je takratna ministrica Anja Kopač Mrak (SD) odgovarjala, da tega ne bo.

No, Anja Kopač Mrak ni več ministrica, zdaj je državna sekretarka v kabinetu Marjana Šarca.

C. R