Prikaz nasprotnih dejstev: “Kočevski Prebilič zlorabil privilegije županske funkcije”

Vladimir Prebilič v oddaji Tarča na SLO1, november 2023 (vir: Zajem zaslona)

V nedeljo, 17. marca 2024, smo objavili prispevek z naslovom Kočevski Prebilič zlorabil privilegije županske funkcije.

V nadaljevanju objavljamo prikaz nasprotnih dejstev, ki ga je poslal Vladimir Prebilič, in sicer:

“V prispevku je navedeno:

“Župansko funkcijo opravlja nepoklicno, zaposlen je na eni od fakultet v Ljubljani, kjer ima tudi stanovanje, stalno prebivališče ima sicer v Kočevju in po novem vozi občinski avtomobil za 65 tisoč evrov, prestižnega peugeot – hibrida. Ker ima avto električno polnjenje, Prebiliču za uporabo ni treba plačevati bonitete.”

Besedilo je na več mestih netočno ali vsaj zavajajoče, kar pojasnjujem v nadaljevanju: Drži, da sem lastnik stanovanja v Ljubljani, kjer pa ne prebivam. Stanovanje oddajam, za kar skladno z davčno zakonodajo plačujem davke.

Nakup občinskega vozila – DS9 (hibrid) – je bil opravljen transparentno, po razpisu. Sredstva za nakup avtomobila v višini do 65.000 EUR je (brez glasu proti) potrdil občinski svet Občine Kočevje in so bila zagotovljena iz proračuna občine. Tak način je za občino najugodnejši iz vsaj treh vidikov, saj:

  1. se tako izogne plačevanju potnih stroškov za službene poti;
  2. vozilo ostane v lasti občine (in ga lahko kasneje proda).

Vozilo je bilo registrirano v letu 2023 in je v uporabi od junija 2023. Dodelitev službenega vozila v privatne namene je urejena s posebno Pogodbo o uporabi službenega vozila v službene in privatne namene, kjer so podrobneje urejene medsebojne pravice in obveznosti. Za uporabo vozila za celoten čas uporabe plačujem tudi nadomestilo za boniteto, ki je v letu 2023 znašala 1.213,88 EUR mesečno.

V prispevku je nadalje navedeno tudi:

“Bil je del stranke Socialni demokrati (SD), po navedbah poznavalcev iz Kočevja je bil tudi kandidat za predsednika SD, vendar so se člani takrat raje odločili za Tanjo Fajon.”

Član stranke SD sem bil do leta 2010, ko sem iz stranke izstopil. V času, ko sem bil član stranke nisem bil nikoli kandidat za njenega predsednika. Po izstopu stranke, skladno s Statutom, za predsednika niti ne bi mogel kandidirati, prav tako to nikoli ni bil niti moj namen in o tem niso tekli pogovori s članstvom ali vodstvom stranke.”

K. R.