Rupar pozval na četrtkov shod: Treba je držati skupaj in se skupaj upreti!

Pavel Rupar in vodstvo Inštituta 1. oktober, novinarska konferenca, Ljubljana, 19. marec 2024 (vir: Zajem zaslona, topnews.si)

“Zahtevamo, da se do prve polovice letošnjega leta uskladijo pokojnine še za 6,5 odstotka, da bodo te potem nekako realne,” je na današnji novinarski konferenci ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober poudaril Pavel Rupar. Zahteval je tudi 100-odstotni dvig letnega regresa za upokojence.

Povedal je, da so 8,8 odstotka več pokojnine upokojenci dobili z uskladitvijo za lansko leto, kar je dobro, če ne bi bila inflacija večja od tega odstotka. Praktično ljudje niso dobili nič več, kot bi morali,

Upokojenci bi zato morali dobiti še uskladitev pokojnin za 6,5 odstotka. K temu dodajajo še 100-odstotni dvig letnega regresa za upokojence. Rupar je spomnil, da si državna podjetja, ki so jih državljani pomagali ustvarjati, regres kar bogato izplačujejo.

Podali so tudi zahtevo do ministra za delo Luka Mesca. Kot je spomnil, vladajoči že dve leti govorijo o pokojninski reformi, a nihče še ni videl niti prve strani. “Če gre za pokojninsko reformo, pričakujemo široko razpravo. Pričakujemo sodelovanje, vabila, sodelovanje različnih inštitucij, društev, organizacij, zvez, upokojencev, ki bodo pripomogli z znanjem, svojimi pogledi na pokojninsko reformo.” Rupar meni, da močno dvomi, da se na reformi sploh dela in da gre zgolj za kost za novinarje. Želijo ministrovo vabilo oziroma se bodo sami najavili na obisk pri njem, da se sami prepričajo o stanju priprave reforme.

Rupar pozval na četrtkov shod

Rupar je povedal, da ta mesec ne bodo organizirali upokojenskega protesta, ampak se bodo pridružili četrtkovemu protikorupcijemu protestu, ki se bo na Kongresnem trgu pričel ob 17. uri z namenom, da se pokaže, da je premike mogoče doseči le z množico in da se da vladi kot vsem organom vedeti, da v Sloveniji vlada nezadovoljstvo. Povedal je, da k udeležbi niso bili povabljeni, ravno tako se sami niso ponujali. V sklopu društva je najavljenih 12, 13 avtobusov. Po njegovo je treba držati skupaj, se skupaj tudi upreti stanju ali ga skupaj izboljšati, če drugače ne gre.

“Pozivamo vse, da se tega protesta udeležijo. Vse pa tudi pozivamo, da se obnašajo kulturno in dostojanstveno.”

Ker je mogoče pričakovati provokatorje, je ljudi pozval, naj provokacijam ne nasedejo. Prav tako si želi, da so udeleženci protesta obnašajo kulturno, ker kultura pomeni biti Slovenec. Upam, da bo v četrtek vsaj toliko ljudi, kot jih pride na njihove shode.

Nato je Rupar spregovoril o začetku priprave dokumentacije za zbiranja podpisov za spremembo ustave v delu., kjer želijo, da se pokojnina vpiše kot ustavna pravica vsakega državljana v Sloveniji, ki ima vsaj 15 let delovne dobe v Sloveniji in ki je starejša od 62 let in starejši od 65 let.

Zbirali bodo tudi podpise za začetek posvetovalnega referenduma o plačevanju RTV-prispevka. Igor Černoga iz Inštituta 1. oktober pa je spomnil, da so že od prvega protesta lani dali med zahteve opustitev plačevanja RTV-prispevka za upokojence. Glede na situacijo, delovanje in poročanje javne RTV so sedaj to razširili v splošno oprostitev plačevanja prispevka za vse državljane.

Rupar je še povedal, da bodo zbirali naslove ljudi, ki bi radi imeli svoje vrtičke, pa jih zaradi starosti ne morejo obdelovati. Kar nekaj mladih se je javilo, je povedal, ki želijo pomagati in razumejo, da medgeneracijsko sodelovanje lahko privede do skupnega uspeha.

Posnetek novinarske konference je dostopen na povezavi: TOPNEWS.si

M. D.