Precepljenost stanovalcev domov za starejše in zaposlenih v Trebnjem, Metliki in Novem mestu

(vir: DSO Trebnje)

Resorni minister Janez Cigler Kralj je v začetku tedna povedal, da je skupna precepljenost med stanovalci domov za starejše v Sloveniji 96-odstotna, med zaposlenimi pa 60,5-odstotna. 

V začetku tedna je bilo v Sloveniji okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih v domovih za starejše občane (DSO). Bilo je tudi devet smrti.

Situacija je sicer bistveno drugačna kot pred letom dni, ko cepiva še ni bilo na voljo, vseeno pa okužbe v domovih za starejše v Sloveniji naraščajo.

Na podlagi tega smo preverili, kakšna je precepljenost stanovalcev in zaposlenih v domovih za starejše na našem območju, vprašali smo tudi, ali imajo v domovih trenutno kakšno okužbo.

DSO Trebnje: Precepljenih 93 % stanovalcev in 75 % zaposlenih 

Petra Kušar Stojakovič, direktorica DSO Trebnje, nam je včeraj sporočila, da je v domu precepljenih 93 % stanovalcev in 75 % zaposlenih. Okužbe v tem trenutku nimajo, imajo pa stanovalko, ki je imela stik s pozitivno osebo. Skladno s strokovno doktrino so preventivno vzpostavili sivo cono. Stanovalko pozorno spremljajo in v skladu z navodili testirajo. Testi so negativni, prav tako ni prisotnih znakov okužbe. Stanovalci so zdravi in se dobro počutijo, je še zapisala Kušar Stojakovičeva.

DSO Metlika: Precepljenih 100 % stanovalcev in 67 % zaposlenih 

Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika, je sporočila, da so vsi stanovalci cepljeni, precepljenost teh je 100-odstotna. Hkrati je cepljenih 67 % zaposlenih. Tudi v DSO Metlika so trenutno brez okužbe.

DSO Novo mesto: Precepljenih 80,3 % stanovalcev in 63,5 % zaposlenih 

Sonja Jurečič, pomočnica direktorice DSO Novo mesto, nam je odgovorila, da je cepljenih 80,3 % oskrbovalcev in 63,5 % zaposlenih. V domu trenutno ni okužb z virusom SARS-CoV-2.

Na odgovore ostalih domov na našem območju, to je v regiji Jugovzhodna Slovenija, še čakamo.

A. L.