POZOR: Novi primeri lažnih elektronskih sporočil

Lažno e-sporočilo. Previdno!

“Ste prejeli sporočilo v imenu Gorenjske banke? Pozor: ne klikajte, gre za phishing, ukradli vam bodo podatke o kreditni kartici. Če ste podatke slučajno vpisali, pa se nemudoma obrnite na banko,” so danes prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili iz centra SI-CERT.

Takšna sporočila so na svoje e-naslove prejeli številni, tudi člani našega uredništva. Bodite pozorni in ne odgovarjajte.

Gre za sporočila, ki poskušajo prejemnika pretentati, da jih je poslala Gorenjska banka.

Pri phishingu oziroma t. i. ribarjenju gre za prevare, v katerih napadalci postavijo zelo prepričljive lažne kopije spletnih storitev in nato na različne načine nanje preusmerijo žrtve s ciljem kraje njihovih gesel.

Iz Gorenjske banke so naknadno sporočili, da podatkov o imetnikih plačilnih kartic nikoli ne pridobivajo prek spleta in da med prejemniki sporočil po doslej znanih podatkih ni njihovih komitentov. Vse, ki so prejeli takšno e-pošto, pozivajo, naj ne vpisujejo nobenih podatkov.

Če so podatke vpisali, pa obstaja sum, da je prišlo do zlorabe, zaradi česar je treba kartico takoj blokirati s klicem v klicni center Activa – na številko 05 666 12 56.

C. R.