Povečana prisotnost medveda, porušeno ravnovesje in nevarnosti zaradi povečevanja števila zveri

V zadnjih letih je bil odstrel praktično nemogoč zaradi zadržanja upravnih odločb na sodišču, doslej 16 napadov.

(vir: Kočevsko, arhiv)

Zaradi večletnega neizvajanja rednega odstrela rjavega medveda, ki je zelo močno okrepil populacijo teh zveri na območju Slovenije, in tudi zaradi vremenskih razmer (hladnejše temperature so upočasnile spomladansko prebujanje narave), se tudi na našem območju območju zadržuje večje število medvedov. 

V Sloveniji se v povprečju zgodita do dva napada medveda na človeka letno, v zadnjih dveh desetletjih je bila izjema leto 2019, v katerem so bili zabeleženi trije napadi.

Na to, da se število medvedov povečuje tudi na njihovem območju, so v teh dneh sporočili iz občine Sodražica. Zapisali so, da se s povečanjem števila medvedom povečujejo ne le soočenja z ljudmi, ampak tudi konfliktni primeri. Teh bi bilo še več, če ne bi Lovsko društvo Sodražica uspešno izvajal načrtovani odstrel, so dodali.

Opozarjajo, da se kljub aktivnosti lovcev v kratkem času ne more sanirati vseh težavnih razmer za nazaj. Zato so pomembni samozaščitni ukrepi, kot so večja pozornost pri gibanju v naravi, varovanju imetja oz. živali, predvsem pa se odsvetuje množično opazovanje medveda, ki zaide v bližino naselij.

Kdaj bodo razmere boljše?

Po mnenju pristojnih na Zavodu za gozdove naj bi se razmere izboljšale po izpolnitvi načrtovanega odstrela v čim večji meri in s toplejšimi temperaturami, ki bodo živalim dopuščale prehranjevanje tudi v višjih, pri nas predvsem gozdnih območjih.

V občini Sodražica zato občane naprošajo za razumevanje. Dodajajo, da so divje zveri, kot vsa divjad, v lasti in upravljanju države. Zato je njihov odvzem, tudi odstrel, mogoče le na podlagi pravnega akta pristojne državne službe.

V zadnjih nekaj letih je bil odstrel praktično nemogoč zaradi zadržanja upravnih odločb na sodišču, kljub opozarjanju občin in tudi stroke na porušeno ravnovesje in nevarnosti zaradi povečevanja števila zveri.

Trenutno pa je v veljavi ustrezna odločba ministrstva za naravne vire in prostor, ki omogoča izvedbo načrtovanega odstrela. Zato se ljudem svetuje, da v primeru, ko opazijo zadrževanje teh zveri blizu domov dalj časa, to sporočijo na interventno številko 112.

Dosedanji napadi medveda

Zadnji napad medveda se je zgodil v sredo, 26. aprila, zjutraj, ko je na Vrhu nad Želimljami medved napadel sprehajalca s psom. Podobne primere so obravnavali že v preteklosti. V kraju je junija 2019 medvedka z mladiči napadla dvakrat. Po podatkih Slovenske tiskovne agencije so bili dosedanji napadi (po letu 2000) naslednji:

24. februarja 2000 je v Kotu pri Ribnici medved napadel 58-letnega domačina in ga huje poškodoval po glavi in obrazu.

25. avgusta 2005 je v gozdu v Dletu nad Zabičami (Notranjska) medvedka napadla 62-letnega domačina iz Ilirske Bistrice, ki je tam gobaril, in ga lažje poškodovala.

Marca 2007 je v okolici Cerknice medvedka napadla lovca, ki je po napadu ostal tetraplegik, zaradi česar je proti državi vložil tožbo ter prejel odškodnino in rento.

10. aprila 2011 je pri vasi Hrustovo pri Velikih Laščah po spletu nerodnih okoliščin medved ogrizel gobarja, ki je med gobarjenjem medveda pohodil. Medveda so kasneje še dvakrat videli v bližini naselij, zato so ga na podlagi izdanega dovoljenja odstrelili.

23. maja 2012 je medvedka v bližini Velike Slevice (občina Velike Lašče) napadla 53-letno žensko, ki je sprehajala psa, pri tem pa je ženska utrpela poškodbe glave.

27. maja 2012 je na cesti nad vasjo Zapotok (občina Ig) medved napadel 57-letnega moškega, ki je sprehajal psa, in ga poškodoval.

18. septembra 2013 je približno kilometer iz vasi Bukovje (Postojna) v smeri Podkraja in Hrušice medved napadel gobarja, ki je utrpel poškodbo leve roke.

19. novembra 2015 je medvedka z dvema mladičkoma v Sodražici napadla 11-letnega otroka, ki se je s kolesom peljal domov po poljski poti. Otrok je bil lažje poškodovan.

26. julija 2016 je medved na Gorjancih napadel 53-letnega lovca, medtem ko je ta hodil po cesti med Gospodično in Vahto; medved je lovcu poškodoval nogo.

6. novembra 2016 je v gozdu na območju Bistrice (občina Črnomelj) medvedka, ki je imela dva mladiča, napadla 50-letnega lovca in ga poškodovala, potem ko so jo na pogonu druge divjadi presenetili lovci.

16. junija 2019 je medvedka, ki je imela mladiče, napadla tekača na gozdni poti v bližini naselja Vrh nad Želimljami, a je tekač uspel pobegniti, tudi zato, ker je imel pri sebi strašilno pištolo.

22. junija 2019 je v naselju Vrh nad Želimljami medvedka z mladičema v okolici njenega doma napadla 80-letno žensko in jo poškodovala po desni strani telesa, ob padcu pa si je zlomila kolk.

13. avgusta 2019 je v gozdu v bližini Podkraja (občina Ajdovščina) medvedka napadla lovca, ki se je medvedki z mladičem nevede približal, ta pa ga je nato ugriznila v nogo ter popraskala po glavi in telesu.

5. maja 2020 je v okolici Škofljice medved napadel 56-letnega moškega in ga poškodoval.

28. januarja 2022 je v gozdu na območju Pijave Gorice medved napadel 53-letno občanko in jo lažje poškodoval.

26. aprila 2023 je v kraju Vrh nad Želimljami medved napadel sprehajalca s psom, napadeni po prvih podatkih ni utrpel hujših poškodb.

K. R.