Potrjenih več kot 1600 okužb, objavljen načrt cepljenja

(Vir: pixabay.com)

Včeraj so opravili 6344 testov in potrdili 1636 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 25,7 odstotka in nižji kot dan prej.

V bolnišnicah je bilo 1272 bolnikov, od tega 199 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 122 oseb, umrlo je 47 bolnikov s covidom-19.

Vlada je sprejela tudi Strategijo cepljenja proti covid-19, ki sledi strategiji, ki jo je pripravila Evropska komisija.

Za posamezne faze cepljenja so predvidena različna cepilna mesta.

V prvi fazi je predvidenih 20 cepilnih mest, ki bodo najverjetneje v bolnišnicah.

V drugi fazi se bo število cepilnih mest širilo, saj se bo cepljenje izvajalo tudi v večjih zdravstvenih domovih v regijah.

V tretji fazi cepljenja pa bodo cepitelji izbrani zdravniki in v primerih, ko bo to potrebno, bodo cepilna mesta organizirana tudi s pomočjo mobilnih enotah.

Opredeljeni so tudi prednostni seznami, ki se bodo oblikovali glede na količino prejetih odmerkov. Prvi odmerki bodo namenjeni najbolj ranljivi skupini, to so domovi za starejše. V primeru, da bo odmerkov cepiva v prvi dobavi več, kot bo v tej skupini interesa za cepljenje proti covid-19, se bodo cepiva ponudila zaposlenim v zdravstvenih ustanovah.

Naslednja skupina, ki bo deležna cepiva, bodo kronični bolniki, sledili pa bodo starejši od 60 let.

Odmerki cepiva bodo enakomerno razdeljeni po celotnem območju Slovenije.

Prednostna lista bo narejena za vsako dobavo posebej, kdo bo deležen cepiva proti covid-19, je odvisno od interesa znotraj skupin.

Na prednostnem seznamu so poleg delavcev v zdravstvu tudi zaposleni v kritični infrastrukturi, učitelji, vojaki, policaji, gasilci, trgovci in drugi.

Na ministrstvu za zdravje ocenjujemo, da bomo v Sloveniji konec decembra ali v začetku januarja prejeli 50.000 odmerkov cepiva, ki bodo namenjeni varovancem in zaposlenim v domovih za starejše.

V kratkem bo na voljo tudi aplikacija, v katero se bomo lahko vsi, ki imamo interes za cepljenje proti covid-19, vpisali in bomo glede na zdravstveno stanje oziroma starost ustrezno razporejeni oziroma bomo prejeli predvideni datum za cepljenje. Namen aplikacije je tudi obveščanje o datumu, v primeru, da bo to potrebno, drugega odmerka cepiva proti covid-19.

Za pozitiven učinek cepljenja proti covid-19 je po ocenah strokovnjakov potrebna vsaj 60-odstotna precepljenost.

Več o cepljenju je na voljo v tabeli.

Vir: Strategija cepljenja proti covid-19

M. D.