Črnomelj: V domu starejših občanov 45 okužb

Dom starejših občanov Črnomelj

V Domu starejših občanov (DSO) Črnomelj je bilo v torek, 3. novembra, aktivnih 45 okužb z novim koronavirusom. Vodstvo doma je namreč objavilo, da imajo trenutno potrjeno okužbo pri 40 stanovalcih in 5 zaposlenih.

Stanovalci, pri katerih je bila potrjena okužba, so nameščeni v četrtem nadstropju doma, ki je vzpostavljeno kot rdeča cona (območje za okužene na enem mestu).

Vodstvo doma pri tem ne navaja, koliko obolelih je morda v bolnišnici in koliko je bilo smrtnih žrtev zaradi covida-19. Po podatkih sledilnika za Covid-19 je v zadnjih 14 dneh umrlo 8 ljudi s prebivališčem v Občini Črnomelj (covid-19.sledilnik). Vodstvo doma sicer navaja, da o vsem sproti obveščajo svojce.

Prvo okužbo so v DSO Črnomelj potrdili 12. oktobra, in sicer pri enemu od stanovalcev v 4. nadstropju. Po neuradnih podatkih naj bi bila okužba v dom vnesena od zunaj (prek obiskov).

Glede na javne objave vodstva doma je bilo do 2. novembra 2020 potrjenih 56 okužb pri stanovalcih in 7 pri zaposlenih. Ob tem navajajo, da je 11 stanovalcev vmes že ozdravelo. Prve okužbe pri zaposlenih v domu so bile potrjene sicer ob koncu oktobra, kar pomeni, da so se v oktobru okužbe širile predvsem med stanovalci.

Potrjene okužbe pri stanovalcih: 12. oktober 1, 13. oktober 3, 20. oktober 19, 28. oktober 21 in 3. november 12: Skupno: 56

Potrjene okužbe pri zaposlenih: 28. oktober 5 in 3. november 2. Skupno: 7 (vir: objave DSO)

Dom je do nadaljnjega zaprt za obiske.

Vir: dso crnomelj.si

M. D.