Podatki povozili “čisto resnico epidemiologa” Roberta Goloba

"Fučka" se jim za državljane in njihovo varnost. Predsedniki koalicijskih strank: Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec (vir: arhiv)

Se spomnite? “Dve naravni zdravili imamo proti covid-19: to sta vitamin D in sonce ter morska slana voda. Odlično je, da je val sedaj, ker lahko gremo vsi na morje in se tam pozdravimo. Se ne hecam. To je, prosim lepo, čista resnica.”

To je bila izjava predsednika vlade Roberta Goloba, izrečena 14. julija 2022, na eni od komercialnih televizij, ki je močno in negativno odmevala tako doma kot v tujini.

Skoraj v isti sapi kot je bila ta Golobova izjava so se oglasila tudi društva bolnikov z različnimi raki. Društva bolnikov z različnimi raki so opozorila, da se naraščanje okužb z novim koronavirusom v državi že zrcali v prestavitvah onkološkega zdravljenja v nekaterih bolnišnicah.

Njihov javni apel, naj odgovorni v vladi začnejo ažurneje in ustrezneje ukrepati proti covid-19, tako temelji na aktualnih razmerah, ki so se že začele odražati tudi v dostopnosti do zdravstvenih storitev. Več

In mesec dni pozneje?

Velika večina državljanov predala soncu in nabiranju vitamina D, navsezadnje drugega izhoda zaradi dolgega in vročega poletja niti nismo imeli, številni so odšli na morje, kar kaže zatišje v zadnjih tednih. In koronavirus?

Največ okužb po 14. juliju, po Golobovih “napotkih”

Podatki o potrjenih novih okužbah kažejo, da je bil največ okužb prav v času po 14. juliju. Kot bi še covid protestiral proti Golobovim navedbam. Pokaže tudi, da 14. julija sploh še nismo imeli novega vala okužb. Ta je šele prišel. Čez dobrih 10 dni se je šele začelo.

14. julija smo imeli 1.631 okužb, nato so te začele naraščati, v ponedeljek, 25. julija, je bilo že 3.014 okužb.

Visoko število okužb je tudi v avgustu, v ponedeljek, 8. avgusta, je bilo potrjenih 2.430 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 163 obolelih s covid-19, oboleli s covid-19 pa tudi še vedno umirajo. Včeraj sta umrli dve osebi, doslej 6.743.

Kako pa bolnišnice, obravnava bolnikov, skrajševanje čakalnih vrst?

Resnih odzivov na pozive društev rakavih bolnikov ni bilo, čakalnih vrst se tudi ne zmanjšuje, čeprav je stranka SD pred volitvami vpila o 30 dneh do specialista. In zdaj? Ministrstvo za zdravje, katerega vodi minister Danijel Bešič Loredan, tudi podpredsednik vlade, napoveduje celo, da bi omejili izdajanje napotnic za specialista. S tem bi ubili dve muhi na mah. Na eni strani bi udejanjali obljubo SD o 30 dneh do specialista, na drugi bi umetno krajšali čakalne vrste.

To, da bodo zaradi tega trpeli oboleli, ki zato ne bodo mogli do zdravnika specialista, jih ne zanima. Posledično jih tudi opozorila društev rakavih bolnikov zanimajo še manj kot lanski sneg.

Podatki, ki so povozili škodljive izjave Roberta Goloba.

Golobovi napotki, ki so se zelo hitro izkazali kot zelo napačni.

Predvolilna obljuba SD se spreminja v prah.

A. L.