Že v letu 2023 nižje plače za vse, obljuba o oprostitvi plačila davkov za mlade pozabljena

(vir: pixabay.com)

Sredi dopustov, od 1. do 19. avgusta 2022, je v javni razpravi predlog sprememb štirih davčnih zakonov, med njimi je najpomembnejši zakon o dohodnini, s katerim vlada Roberta Goloba znižuje neto plače za vse.

Znižala bo splošno davčno olajšavo, zaradi česar bo dohodnina višja in neto plače nižje. Na slabšem bodo celo tisti, ki prejemajo minimalno plačo. Tem bodo Golobovi odvzeli letno skoraj 100 evrov.

Tistemu, ki prejema povprečno plačo, bodo odvzeli 218 evrov.

Gre za povsem nerazumna dejanja, posebno še v času visoke draginje in inflacije. V ostalih državah ravnajo nasprotno. Nemčija, na primer, pripravlja paket davčnih olajšav za razbremenitev ljudi. Ekonomist dr. Matej Lahovnik pri tem opozarja, da bi morala tudi Slovenija posnemati Nemčijo, vendar pa se pri Golobovih za to ne zmenijo. V bistvu polnijo proračun, višje davke in nižje neto plače pa podpirajo tudi v sindikatih.

No, da bodo plače nižje, so Golob in ostale stranke v KUL obljubljale že pred volitvami, vendar tega ni nihče resno jemal. Tako da zgolj uresničujejo obljubo.

Na obljubo o 10-letni oprostitvi plačila davkov in dohodnine Golob pozabil

Povsem drugače pa je pri obljubi, da bodo mladi prvih 10 let zaposlitve oproščenih plačila davkov in dohodnine.

Robert Golob je pred volitvami na soočenju na RTV povedal: “Če hočemo preprečiti beg možganov in doseči vrnitev mladih, moramo narediti to, kar so naredile skandinavske države. Prvih deset let zaposlitve morajo biti davki in dohodnina za mlade – nič.” Pri tem je tudi s prsti desnice, ki jih je usmeril proti kameri, oblikoval znamenje 0.

Sporočilo je bilo nedvoumno. NIČ davkov in prispevkov. Očitno pa je na to obljubo Robert Golob pozabil takoj, ko je stopil iz studia RTV Slovenija.

Koalicija Roberta Goloba je nato 1. julija 2022 celo zavrnila predlog novele zakona o dohodnini, ki bi mlade do 26. leta oprostila plačila le te, ki ga je vložila opozicija.

Da je bila obljuba Roberta Goloba dana zgolj za pridobivanje volilnih glasov, pa kaže zdaj tudi t. i. mini davčna zakonodaja. O tem, da bi mlade 10 let oprostili plačila davkov in dohodnine, v zakonih ni niti besedice.

Vir: Finance, izračun Matic Čufar iz družbe LeitnerLeitner.

 

J. M.