Podana kazenska ovadba zoper radikalno aktivistko Saro Štiglic

"Črnosrajčniki".

Potem ko je znana radikalna levičarska aktivistka Sara Štiglic na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) v četrtek pozvala k protestu, uperjenemu proti udeležencem Pohoda za življenje, je bila zoper njo podana kazenska ovadba. Očita ji pozivanje k nasilju.

 

Štigličeva je namreč pred sobotnim pohodom med drugim objavila poziv, v katerem je pozvala k udeležbi na protishodu, uperjenemu proti udeležencem Pohoda za življenje, ki je v soboto potekal v Ljubljani. Med drugim je udeležence protishoda pozvala, naj se maskirajo s šali in kapami ter se oblečejo črno. Slednje je bilo mogoče posredno dojeti tudi kot poziv k nasilju, saj maskiranje policiji ob nasilnih dogodkih otežuje identifikacijo.

Zato je anonimni prijavitelj zoper Štigličevo podal kazensko ovadbo, to pa je objavil na družbenih omrežjih. V njej Štigličevi očita spodbujanje k nasilju. V nadaljevanju ovadbe tudi piše, da bi lahko v času protiprotesta prišlo do fizičnega nasilja ali uporabe predmetov, kot so kamni, steklenice in podobna sredstva, zamaskirani udeleženci pa lahko napadli protestnike prijavljenega Pohoda za življenje.

Poziv Štigličeve.

Na prijavljenem Pohodu za življenje in neprijavljenem protishodu v soboto na srečo ni prišlo do incidentov, čeprav veliko tudi ni manjkalo. Če ne drugega je pošiljanje črnih zamaskirancev (nekateri so jih poimenovali tudi črnosrajčniki) na družine z otroci, ki želijo na miren in kulturen način izraziti svoje mnenje o splavu, najmanj znak nestrpnosti.

A. V.