Pod Janšo energetski dodatek 710 tisoč državljanom, pod Golobom desetkrat manj

(vir: pixabay.com)

Vlada Roberta Goloba bo energetski dodatek izplačala okoli 70 tisoč izbranim, za to bodo namenili 41 milijonov evrov. Vlada Janeza Janše pa je enkratni dodatek zaradi visokih cen energentov izplačala v aprilu, prejelo ga je okoli 710 tisoč upravičencev, celoten paket je bil vreden približno 200 milijonov evrov. Hkrati je vlada določila nižje trošarine na energente in vse za tri mesece oprostila plačila omrežnine.

Razlike med obema vladama so očitne, med številom prejemnikov 10-kratne, v KUL z dodatkom Golobovih so februarja tem pomočem nasprotovali. Glasovali so proti.

Včeraj je izredno odmevala vladna odločitev o izplačilu energetskega dodatka, prejeli ga bodo prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka ter invalidi, upravičeni do nadomestila invalidnine. Po oceni bo pomoči deležnih okoli 63 tisoč posameznikov in družin ter 7400 invalidov, skupno okoli 70.400 oseb. Izplačilo bo v času od 1. novembra 2022 do 1. marca 2023, od 200 do 314 evrov, za to je Golobova vlada namenila 41 milijonov evrov.

Vlada Roberta Goloba je hkrati sprejela sklep o spregledu (neupoštevanju) premoženja za prejemnike dodatka.

To pomeni, da premoženja (nepremičnin, osebnih avtomobilov ipd.) ne bodo upoštevali. Pogledali bodo le prihranke na bančnih računih in vrednostnih papirjev, kar pa posamezniki lahko pravočasno umaknejo.

Invalidi bodo prejeli po 200 evrov, ostala razporeditev je naslednja:

  • 200 evrov za samske osebe;
  • 200 evrov za družine z enim staršem, povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo;
  • 314 evrov za dvostarševske družine, povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo;
  • 314 evrov za pare brez otrok.

Že iz tega je razvidno, da bo družinska skupnost z več otroki prejela 314 evrov za starša, ki nista zaposlena in prejemata socialno pomoč, ter nadalje še po 118 evrov za vsakega otroka. Znesek bo lahko hitro presegel tisoč evrov.

Družina, kjer sta starša zaposlena in nista prejemnika socialne pomoči, hkrati pa mesečno prejemata minimalni plači, bo ostala brez vsakršnega dodatka.

Hkrati posebej zmoti določba, da bodo dodatek prejeli tudi pari, ki nimajo otrok. Po kakšni logiki so se za to odločili v vladi, ni jasno.

Izpustili pa so velike družine in vse tiste, katerih mesečni prihodki so nižji od praga za tveganje revščine, ki je za enočlansko družino 739 evrov, za štiričlansko družino, sestavljeno iz dveh odraslih in dveh otrok, mlajših od 14 let, pa je ta 1551 evrov.

Izpustili so tudi upokojence, ki prejemajo pokojnino nižjo od praga za tvegane revščine.

Povsem drugače je bilo v času Janševe vlade

Spomnimo. Februarja letos je državni zbor na predlog Janševe vlade sprejel zakon o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov. Položnica za povprečno gospodinjstvo je bila nižja za kar okoli 35 odstotkov, okoli 710 tisoč upravičencev je prejelo enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov, gospodarstvu in kmetijstvu je bilo namenjenih dodatnih 70 milijonov evrov.

Aprila je dodatek prejelo:

  • 465.000 upokojencev, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine,
  • okoli 67.000 upravičencev do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka,
  • upravičeni do nadomestila za invalidnost,
  • okoli 139.000 prejemnikov otroškega dodatka od prvega do šestega dohodninskega razreda,
  • okoli 26.000 prejemnikov dodatka za veliko družino in
  • rejniki, ki so imeli decembra sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo.

Okoli 6000 tistih, ki imajo štiri ali več otrok, je prejelo še dodatnih 50 evrov.

Pomoč so prejeli tudi kmetje (približno 56.000 kmetijskih gospodarstev) in približno 11.000 čebelarjev.

V prejšnji sestavi so bili poslanci iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) v opoziciji, za del se jih je že vedelo, da prestopajo v stranko Roberta Goloba. Prav vsi so februarja glasovali proti tem pomočem.

Svojo pravo barvo do socialno šibkejših so kazali že takrat, zdaj so to le še potrdili. Razlike v delovanju obeh vlad so očitne.

J. M.