Odločitev o premestitvi podobna Butalam, odvetnik Matoz bo vztrajal, da škodo družini povrne Danuša Štiglic osebno

(Vir: Zajem zaslona)

Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic z novomeške veterinarske uprave je 14. novembra 2023 odredila odvzem 24 živali s kmetije Možgan v okolici Krškega. Odvzem je bil nezakonit. Vlada je veterinarko nagradila, saj gre za ljubljenko Roberta Goloba in njegove partnerice. Odvzeto živino so morali vrniti.

Odvzeli so zdrave, vrnili pa bolne živali. Sedem živali ima zdravstvene težave, poleg odrgnin ima ena krava hematom, ena pljučnico, telički pa so, ker so jih ločili o mam, zaradi stradanja zaostali v rasti.

Eno kravo so morali usmrtiti, trenutno izvajajo forenzično preiskavo. Odvetnik družine Možgan Franci Matoz pa je povedal, da je odločitev o premestitvi “podobna Butalam”, in da bo vztrajal, da bo škodo družini povrnila Danuša Štiglic osebno.

Na zatečeno stanje se je včeraj odvzal tudi Sindikat kmetov Slovenije. Zapisali, da je bilo pred dvema mesecema govedo odvzeto na nezakonit način, največji očitek pa je bila stopnja umazanosti živali, ki je bila posledica proste paše ter obilnega deževja in namočenega terena. Govedo zaradi vremenskih okoliščin takrat ni bilo v idealnih pogojih, vendar pa ni bilo prekrito z lastnimi fekalijami, kot je bilo ob vrnitvi prvih 13 glav goveda iz Mokronoga.

Sprašujejo se, kako je mogoče, da je bil prvi del goveda na kmetijo vrnjen v precej slabšem stanju, kot je bil ob odvzemu. Zanima jih, kakšna kazen bo doletela tistega, ki je v času odvzema za govedo skrbel.

Danušo Štiglic sicer čaka napredovanje, in sicer premestitev v Sektor za zdravje in dobrobi živali, ki deluje v okviru centrale Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta spada pod ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi lažniva ministrica Mateja Čalušić, kar smo dokazali včeraj (Dokument razkriva). Po navedbah medijev bo Štigliceva v Ljubljani (v posmeh vsem kmetom in lastnikov živali) zadolžena za pisanje novega, celovitega zakona o zaščiti živali.

Za Kanal A je Danuša Štiglic včeraj dejala, da je za premestitev zaprosila sama, saj da si želi “malo odpočiti”. V Ljubljano gre torej – počivati.

M. D.