Krka zaradi negativne nastrojenosti krške politike zamika gradnjo obrata v Krškem

Zdajšnji obrat Krke v Krškem (vir: arhiv)

Novomeška družba zdravil Krka namerava za nekaj let zamakniti gradnjo novega obrata Sinteza 2 v Krškem, je na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so sicer predstavili lansko poslovanje družbe, povedal predsednik uprave Jože Colarič. Kot je bilo mogoče razbrati, se Krka trenutno v Krškem ne čuti dobrodošlo.

 

V Krškem je Krka načrtovala nov obrat Sinteza 2, ki bi se pridružil tamkajšnjemu obratu za proizvodnjo učinkovin Sinteza 1. V slednjem je trenutno zaposlenih 92 ljudi, z novim obratom bi službo v Krškem dobimo dodatnih več kot 400 ljudi, tako da bi tam v Krki delalo skupaj 500 ljudi.

V družbi so začetek gradnje načrtovali že lani, a jo je zaustavila tožba ene od okoljevarstvenih organizacij, ki se je pritožila na izdano okoljevarstveno dovoljenje, kar je pridobivanje potrebnih dovoljenj zamaknilo. Vmes je o načrtovani naložbi razpravljal tudi krški mestni svet, ki je začel Krki za gradnjo postavljati nekatere dodatne pogoje. Med drugim je družbo pozval, naj do konca leta pripravi seznam dejavnosti, s katerimi si bo pridobila zaupanje javnosti in izkazala družbeno odgovornost. Do konca leta 2023 naj postavi tudi javni ekoloških monitoring in o izidih redno obvešča javnost, del svojih sredstev pa nameni za izboljšanje življenjskega standarda v občini. Vse to sicer Krka v okoljih, kjer ima svoje obrate, že tako ali vseskozi počne.

Zaradi vsega navedenega se v družbi očitno v Krškem ne čutijo zaželeni, kar je bilo po poročanju medijev mogoče razbrati tudi na včerajšnji novinarski konferenci. Predsednik uprave Colarič je po poročanju medijev povedal, da družba obrata v Krškem ne bo gradila vsaj še nekaj let, četudi bi še letos, kot so načrtovali, dobila vsa potrebna dovoljenja. Med vrsticami je del vedeti, da od lokalne politike na nek način pričakujejo vabilo, naj Krka gradi pri njih in ustvarjajo nova delovna mesta, ne pa da jim postavlja dodatne pogoje. Takšno vabilo so, kot je povedal, dobili tudi od prejšnjih krških oblasti, preden so začeli graditi Sintezo 1. Razkril je, da gradnja obrata v Krškem za Krko trenutno ni nujna, saj so povečali zmogljivosti v drugih svojih obratih in potrebne učinkovine proizvede drugje.

Zamik gradnje v Krškem sicer po njegovih besedah ne pomeni, da te ne bo, je pa preložena za nekaj let v čas, ko bo v Krškem, vsaj tako je bilo razumeti, novim zaposlitvam bolj naklonjena politična klima.

Včerajšnja predstavitev poslovanja Krke v letu 2023. Foto: Aleš Kocjan/STA

Družba Krka je sicer lani poslovala z rekordnim prometom in dobičkom. Uvrščena je bila tudi na seznam najboljših 10 farmacevtskih družb na svetu.

Letos družba praznuje 70-letnico svojega delovanja, pri čemer bodo zaposleni v podjetju dodatno nagrajeni, med drugim bodo ob obletnici dodatno prejeli polovico ene mesečne plače, Krkini upokojenci pa bodo na svoje račune dobili 175 evrov.

A. V.