Odmevno: Ministrica govori, kar vlada načrtuje!?

Predvolilni čas na Obali. Mateja Čalušić prva na levi. (vir: Bojan Požar, X)

Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je včeraj razlagala, da je cilj vlade, da dosežejo minimalne marže ali pa celo brez marž.

Izjava se je nanašala na košarico živil, kar so v vladi po ostrih protestih javnosti zdaj zamrznili, Čalušićeva pa je dejala, “da misli, da je bil to uspešen projekt in so dokazali, koliko smo lahko solidarna družba”.

Zaenkrat izpustimo, kaj je po njenem solidarna družba in kaj je bilo dokazano s prirejenimi cenami košarice ter se osredotočimo, kaj je cilj te vlade: “Minimalne marže ali pa celo brez marž”.

Marža je razlika med prodajno in nabavno ceno posameznega izdelka ali skupine izdelkov. Iz te razlike nato trgovci, gostinci, kmetje pokrijejo stroške, ki jih imajo s prodajo. Ti stroški pa so: plače zaposlenih, davki in prispevki iz plač, stroški električne in druge energije, materialni stroški za obratovanje trgovine, transportni in drugi manipulativni stroški ter podobno.

Če trgovina, velja tudi za prodajo kmetijskih pridelkov, nima marže, zaposlenim ne more izplačevati plač itd. Težko je verjeti, da Mateja Čalušić iz Gibanja Svobode ne pozna, kaj je marža. Verjetneje je, da v javnost prenaša to, kar sliši v svoji stranki oz. to, v katero smer nas vodi zdajšnja koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica (za državljane domnevno polna solidarnosti).

Poglejte posnetek, za ogled kliknite na fotografijo. Člušićeva je bil pred volitvami 2022 natakarica v enem od koprskih bifejev. Zaslovela pa je predvsem po svoji laži o izobrazbi, ki je nima.

M. D.